Sorting
Source
Katalog księgozbioru
(2)
Form of Work
Książki
(2)
Poradniki i przewodniki
(2)
Publikacje popularnonaukowe
(1)
Status
available
(2)
Branch
Wypożyczalnia Główna
(1)
Filia Starówka
(1)
Author
Fasano Alessio
(1)
Flaherty Susie
(1)
Frankowska Anna
(1)
McDougall John A
(1)
McDougall Mary
(1)
Year
2010 - 2019
(2)
Time Period of Creation
2001-
(2)
Country
Poland
(2)
Language
Polish
(2)
Demographic Group
Literatura amerykańska
(1)
Subject
Zdrowe żywienie
(2)
Dieta bezglutenowa
(1)
Dieta węglowodanowa
(1)
Dietetyka
(1)
Kulinaria
(1)
Medycyna
(1)
Skrobia
(1)
Subject: time
2001-
(1)
Genre/Form
Poradnik
(2)
Domain
Medycyna i zdrowie
(2)
2 results Filter
Book
In basket
Bibliografia, netografia na stronach 377-390. Indeks.
Autor książki odróżnia fakty naukowe od narosłych mitów, tłumaczy najnowsze wyniki badań, procedury diagnostyczne, a także zalecenia dietetyczne i lecznicze, tym samym umożliwiając odbiorcom podjęcie decyzji najlepszych dla siebie samych oraz dla członków ich rodzin. W książce opisano wpływ glutenu na takie symptomy, jak depresja, niepokój czy "zamglenie umysłu", jak również na pewne zaburzenia behawioralne, między innymi spektrum zaburzeń autystycznych (ASD) i schizofrenię. Inne szczególnie warte uwagi fragmenty omawiają: różnice między celiakią, nadwrażliwością na gluten i alergią na pszenicę, najwłaściwsze, aktualne sposoby radzenia sobie z dolegliwościami związanymi z glutenem u konsumentów w każdym wieku, praktyczne rady, jak radzić sobie w kuchni bezglutenowej, jak czytać informacje na produktach i jak zdrowo i bezpiecznie funkcjonować w świecie pełnym ukrytych źródeł glutenu psychologiczne znaczenie diagnozy i jej wpływ na rodzinę chorego przełomowe badania dotyczące profilaktyki i leczenia, godne zaufania i rzetelne źródła informacji dla pacjentów, rodziców i lekarzy, przepisy na prawdziwe, bezglutenowe potrawy kuchni włoskiej, stosowane w domu doktora Fasano.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia Główna
There are copies available to loan: sygn. 61 DIETETYKA (1 egz.)
Book
In basket
Tyt. oryg.: "The starch solution : eat the foods you love, regain your health, and lose the weight for good!" 2012. Na s. tyt.: Jedz to, co lubisz, odzyskaj zdrowie i schudnij raz na zawsze. Na grzb. podtyt.: dieta roślinna oparta na skrobi.
Jedz to, co lubisz, odzyskaj zdrowie i schudnij raz na zawsze! Książka dr McDougalla to kompendium wiedzy na temat diety roślinnej, która umożliwia powrót do zdrowia oraz utratę zbędnych kilogramów. Ten model żywienia oparty jest na wynikach badań naukowych oraz ponad trzydziestoletnim doświadczeniu lekarskim autora. Większość osób na tej diecie przestaje mieć problemy z ciśnieniem, cholesterolem i trawieniem. W wielu przypadkach pacjenci przestają brać dotychczasowe leki i suplementy. W odróżnieniu od medycyny tradycyjnej, dieta roślinna oparta na skrobi nie leczy objawów, lecz przyczyny chorób, takich jak otyłość, choroby serca czy cukrzyca. Właściwie dobrana dieta może działać jak lekarstwo. Dr McDougall nie boi się mówić prawdy na temat skutków tzw. diety zachodniej i wpływu produktów odzwierzęcych na stan zdrowia. Traktuje pacjenta jak partnera – uważa, że każdy musi zrozumieć, jakie są korzyści spożywania skrobi, aby tę dietę konsekwentnie i świadomie stosować. Jasno tłumaczy wpływ odżywiania na ludzki organizm oraz obala mity żywieniowe. Książka zawiera łatwy plan diety oraz sto prostych i smacznych przepisów przygotowanych przez Mary McDougall. To nie kolejna krótkotrwała moda, lecz bezpieczna i zdrowa dieta oparta na wiedzy medycznej, którą można stosować przez całe życie.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Filia Starówka
There are copies available to loan: sygn. 61 (1 egz.)
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again