206340
Book
In basket
W poradniku "Nowoczesne zasady odżywiania" autorzy analizują powiązania pomiędzy występowaniem chorób cywilizacyjnych a sposobem odżywiania. Amerykański biochemik, dietetyk i mikrobiolog z czterdziestoletnim doświadczeniem, T.Colin Campbell, przywołuje wyniki badań opartej głównie na roślinach diety 6,5 tysiąca osób w 65 chińskich i tajskich prowincjach. Następnie porównuje je do diety Zachodu, obfitującej w produkty odzwierzęce. Wnioski jego analizy skłaniają do głębszego zastanowienia się na tym, co jemy. Autorzy książki zachęcają do wykluczenia z diety mięsa i nabiału, dzięki czemu będziemy mogli cieszyć się dłuższym i zdrowszym życiem. Dowodzą, że żywność odzwierzęca jest przyczyną coraz częstszych zachorowań na cukrzycę, choroby serca, nowotwory, otyłość czy chorobę Alzheimera. Przeciwstawiają się przekonaniom o korzyściach płynących z diety bogatej w mięso i nabiał oraz wskazują na wiele mylących informacji upowszechnianych przez koncerny spożywcze.
Availability:
Wypożyczalnia Główna
There are copies available to loan: sygn. 61 DIETETYKA (1 egz.)
Filia Gosławice
There are copies available to loan: sygn. 61 (1 egz.)
Notes:
Tytuł oryginału: China study, 2004
Bibliography, etc. note
Indeks.
Reviews:
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again