207457
Book
In basket
Kuchnia kresowa / Małgorzata Caprari. - Warszawa : Klub dla Ciebie, copyright 2007. - 224 strony ; 22 cm.
Kuchnia kresowa jest chyba jednym z najbardziej złożonych kulinarnych zjawisk. Znajdziemy tu wpływy tradycji litewskiej, ukraińskiej , białoruskiej, a także tatarskiej. Dociekliwi badacze doszukali się również nieco galicyjskich akcentów. Typowymi daniami z tamtych stron są: kutia, hreczuchy, gołąbki, kulebiaki z drożdżowego ciasta, kołacze, kołduny, chłodniki, oładki, kwaszeniny, cepeliny, sol ianki i wiele innych. Nikt nie pogardził też szafranówką czy mieduchą. Potrawy kuchni kresowej nie są szczególnie wykwintne, można powiedzieć, że raczej są oszczędne, prawie biedne, choć z całą pewnością nie odnosi się to do ich smaku. Wiele dań na trwałe weszło d o naszego codziennego jadłospisu. Warto poszerzyć nasze menu o kilka odkurzonych pomysłów z babcinych i dziadkowych kuferków.
Availability:
Wypożyczalnia Główna
All copies are currently on loan: sygn. 64 (1 egz.)
Notes:
Bibliography, etc. note
Indeks.
Reviews:
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again