211352
Book
In basket
(Podróże Kulinarne : tradycje, smaki, potrawy ; T. 5/K)
Kuchnia meksykańska to najpopularniejsza i najbardziej lubiana na świecie kuchnia. W tej kuchni króluje chili, fasola, kukurydza i różnego rodzaju papryki. Jest pełna warzyw i pikantnych, różnorodnych dań. Jest to kuchnia kolorowa, pełna smaków i ciekawych połączeń smakowych. Do najpopularniejszych dań kuchni meksykańskiej zalicza się: tortille, tacos, nachos, salsa, enchiladas, guacamole, burritos , chili con carne, empanadas, faszerowane papryki, mięso w sosie mole poblano, chili con carne. Kuchnia meksykańska kocha wyraziste przyprawy. W daniach tej kuchni znajdziecie: czosnek, cebulę, pomidory, różne gatunki papryki chili, oregano, kminek, kolendrę, anyż, goździki, gałkę muszkatołową i cynamon. Symboliczne składniki kuchni Meksyku to kukurydza, papryka oraz fasola. Jednak, dzięki niej, na naszych stołach pojawiły się bataty, dynia i awokado czy… ziemniaki. Meksykanie to naród niezwykle ceniący obrzędy i tradycje rodzinne. Dlatego wiele dań z kuchni meksykańskiej przygotowywanych jest z okazji świąt i jest związanych ze wielowiekowymi obyczajami sięgającymi czasów Indian
Availability:
Filia Starówka
There are copies available to loan: sygn. 641 (1 egz.)
Notes:
General note
U dołu okładki: Rzeczpospolita.
Na stronie tytułowej: Testowane potrójnie.
Reviews:
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again