Dietetycy i żywieniowcy
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog księgozbioru
(7)
Forma i typ
Książki
(7)
Publikacje fachowe
(5)
Publikacje dydaktyczne
(2)
Publikacje naukowe
(2)
Poradniki i przewodniki
(1)
Dostępność
dostępne
(6)
tylko na miejscu
(2)
wypożyczone
(1)
Placówka
Wypożyczalnia Główna
(3)
Filia Starówka
(1)
Filia Medyczna
(3)
Czytelnia dla Dorosłych
(2)
Autor
Baer-Dubowska Wanda
(1)
Balcerzak Elżbieta
(1)
Gracz Hanna
(1)
Grzymisławski Marian (1947- )
(1)
Jarosz Mirosław (1957- )
(1)
Jelińska Anna
(1)
Konińska Grażyna
(1)
Książyk Janusz Benedykt
(1)
Marczewska Anna
(1)
Muszalska Izabela
(1)
Nogowska Maria
(1)
Ostrowska Lucyna
(1)
Różycka Jagoda
(1)
Sabak-Huzior Paulina
(1)
Stanisz Beata
(1)
Zając Marianna (1937- )
(1)
Źródlak Małgorzata
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(3)
2010 - 2019
(3)
2000 - 2009
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(5)
Kraj wydania
Polska
(7)
Język
polski
(7)
Odbiorca
Dzieci
(10612)
6-8 lat
(7345)
9-13 lat
(4979)
0-5 lat
(4734)
Młodzież
(2975)
Dietetycy i żywieniowcy
(7)
14-17 lat
(2178)
Szkoły wyższe
(606)
Dorośli
(337)
Lekarze
(212)
18+
(211)
Rodzice
(196)
Szkoły podstawowe
(188)
Studenci
(114)
Szkoły średnie
(111)
Pielęgniarki i pielęgniarze
(76)
Prawnicy
(63)
Nauczyciele
(56)
Szkoły ponadgimnazjalne
(44)
Lekarze rodzinni
(43)
Fizjoterapeuci
(35)
Kardiolodzy
(31)
Klasa 1.
(31)
Kobieta
(29)
Poziom podstawowy
(28)
Chirurdzy
(26)
Aplikanci
(23)
Klasa 2.
(21)
Menedżerowie
(21)
Klasa 3.
(20)
Pedagodzy
(20)
Psycholodzy
(20)
Przedsiębiorcy
(19)
Lekarze specjaliści
(18)
Gimnazja
(16)
Pediatrzy
(16)
Pracownicy samorządowi
(16)
Radcy prawni
(16)
Urzędnicy
(16)
Adwokaci
(15)
Dziewczęta
(15)
Licea
(15)
Ratownicy medyczni
(15)
Terapeuci zajęciowi
(15)
Interniści
(14)
Pracownicy naukowi
(14)
Przedszkola
(14)
Sędziowie
(14)
Inżynierowie
(13)
Ortopedzi
(13)
Szkoły ponadpodstawowe
(13)
A1 (poziom biegłości językowej)
(12)
Klasa 4.
(12)
Położne
(12)
Chorzy
(11)
Farmaceuci
(11)
Ginekolodzy
(11)
Księgowi
(11)
Logopedzi
(11)
Onkolodzy
(11)
Klasa 6.
(10)
Prokuratorzy
(10)
A2 (poziom biegłości językowej)
(9)
Elektrycy
(9)
Nauczanie początkowe
(9)
Poziom średniozaawansowany
(9)
Psychoterapeuci
(9)
Weterynarze
(9)
Mężczyzna
(8)
Opiekunowie medyczni
(8)
Policjanci
(8)
Pracownicy socjalni
(8)
Radiolodzy
(8)
Technikum
(8)
Diabetolodzy
(7)
Ekonomiści
(7)
Kosmetolodzy
(7)
Neurolodzy
(7)
Pulmonolodzy
(7)
Dermatolodzy
(6)
Kosmetyczki i kosmetycy
(6)
Osoby w wieku starszym
(6)
Poziom rozszerzony
(6)
Psychiatrzy
(6)
Reumatolodzy
(6)
Bibliotekarze
(5)
Chłopcy
(5)
Klasa 5.
(5)
Klasa 7.
(5)
Nauczyciele języka polskiego
(5)
Nauczyciele przedszkoli
(5)
Opiekunki i opiekunowie osób starszych
(5)
Pielęgniarki
(5)
Rehabilitanci
(5)
Szkoły zawodowe
(5)
Dietetycy
(4)
Doradcy podatkowi
(4)
Dziennikarze
(4)
Epidemiolodzy
(4)
Klasa 8.
(4)
Temat
Leczenie żywieniowe
(4)
Dietetyka
(3)
Leczenie dietą
(2)
Zdrowe odżywianie
(2)
Żywienie chorych
(2)
Celiakia
(1)
Choroby dziecięce
(1)
Choroby środowiskowe
(1)
Dieta bezglutenowa
(1)
Jedzenie (czynność)
(1)
Leczenie otyłości
(1)
Mikroelementy
(1)
Nadwaga
(1)
Odżywianie
(1)
Osoby otyłe
(1)
Otyłość
(1)
Psychodietetyka
(1)
Psychoterapia
(1)
Standardy i procedury medyczne
(1)
Witaminy
(1)
Gatunek
Podręcznik
(4)
Monografia
(1)
Opracowanie
(1)
Poradnik
(1)
Praca zbiorowa
(1)
Wydawnictwa popularne
(1)
Dziedzina i ujęcie
Medycyna i zdrowie
(5)
Kulinaria
(1)
Psychologia
(1)
7 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Dietetyka kliniczna / redakcja naukowa prof. dr hab. n. med. Marian Grzymisławski. - Wydanie I. - [Warszawa] : PZWL, [2019]. - XIII, [1], 593, [1] strona : fotografia, ilustracje, wykres ; 24 cm.
Bibliografia, netografia przy rozdziałach. Indeks.
Podręcznik stanowi kompendium najnowszej wiedzy z zakresu dietetyki, leczenia żywieniowego i żywienia klinicznego. Autorami są specjaliści różnych dziedzin medycyny i nauk żywieniowych, którzy w przystępny sposób omówili zagadnienia dotyczące fizjologii przewodu pokarmowego oraz kontroli pobierania pokarmów, żywienia w różnych grupach populacyjnych i stanach fizjologicznych (żywienie niemowląt, dzieci i młodzieży, kobiet ciężarnych i karmiących, osób starszych), leczenia żywieniowego w chorobach metabolicznych (cukrzyca, otyłość, dyslipidemie), układu pokarmowego (choroby górnego odcinka przewodu pokarmowego, marskość wątroby, przewlekłe i ostre zapalenie trzustki, nieswoiste choroby zapalne jelit, SIBOS), nerek, chorobach nowotworowych, chorobach układu krążenia, alergiach i nietolerancjach pokarmowych, schorzeniach dermatologicznych oraz wybranych chorobach wieku dziecięcego (mukowiscydoza, fenyloketonuria). W książce zawiera również podstawy żywienia klinicznego. Skierowana jest do studentów dietetyki, dietetyków, lekarzy praktyków oraz wszystkich zainteresowanych racjonalizacją żywienia i leczeniem żywieniowym.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia dla Dorosłych
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. Podr.BG 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Praktyczny podręcznik dietetyki / pod redakcją Mirosława Jarosza. - Warszawa : Instytut Żywności i Żywienia, copyright 2010. - 536, [1] strona : ilustracje ; 29 cm.
W ramach programu POL-HEALTH, Instytut Żywności i Żywienia pod kierownictwem prof. Mirosława Jarosza, przygotował wiele publikacji prezentujących zasady zdrowego żywienia, omawiających postępowanie w leczeniu żywieniowym przewlekłych chorób niezakaźnych i podkreślających znaczenie codziennej aktywności fizycznej. Została przygotowana również publikacja prezentująca zasady prawidłowego żywienia chorych w szpitalach.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia Medyczna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 613 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia przy częściach.
Oficjalna publikacja Polskiego Towarzystwa Żywienia Klinicznego Dzieci (PTŻKD), przygotowana we współpracy z Polskim Towarzystwem Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci (PTGHiŻD) oraz z Polskim Towarzystwem Neonatologicznym (PTN). Nowelizacja Standardów z roku 2013. Zwięzłe ujęcie zasad leczenia żywieniowego dzieci. Rezultat współpracy pediatrów, gastroenterologów dziecięcych i neonatologów. Źródło niezbędne w praktyce lekarzy i dietetyków, a także organizatorów struktur leczenia żywieniowego dzieci w kraju. szczegółowe zalecenia dla lekarzy i dietetyków kluczowe pojęcia i definicje formularze wdrażania leczenia żywieniowego i jego monitorowania suplement dotyczący znaczenia wody w żywieniu dzieci i młodzieży
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Dietetyka : kompendium / redakcja naukowa Lucyna Ostrowska. - Wydanie I - 1 dodruk. - Warszawa : PZWL Wydawnictwo Lekarskie, 2021. - XVIII, 421 stron : ilustracje, tabele ; 24 cm.
Wykaz autorów na stronach V-VI.
Bibliografia przy rozdziałach. Indeks.
Dietetyka. Kompendium to nowoczesny podręcznik zawierający aktualną wiedzę o żywieniu człowieka zarówno zdrowego, jak i chorego, w różnych grupach wiekowych i stanach fizjolo­gicznych, zwracający uwagę na ważne problemy współczesnej dietetyki. W podręczniku poruszono wszystkie tematy doty­czące wyzwań leczenia żywieniowego oraz postępu nauk powiązanych z żywieniem i odżywieniem pacjenta oraz najczęściej zadawanych pytań w gabinetach dietetycznych i lekarskich. Dużym walorem książki jest pokazanie indywidualizacji zaleceń i ich dostosowanie do specyficznych cech osobniczych pacjenta. W kompendium przedstawiono zasady żywienia i postępowanie z pacjentami w różnych sytuacjach klinicznych, omówiono zalecenia naukowe w dietach sportowców, zasady żywienia kobiety ciężarnej i karmiącej piersią, osób starszych, pacjentów chorych psychicznie. Publikacja zawiera również aktualną wiedzę dotyczącą żywienia dzieci i młodzieży, zaburzeń odżywiania w różnych grupach wiekowych, zasady postępowania z pacjentami leczonymi chirurgicznie jak również problemy żywieniowe pacjentów chorujących onkologicznie. Z tej książki z pewnością skorzystają studenci Uniwersytetów Medycznych, zarówno wy­działów lekarskich, jak i kierunku dietetyka, dietetycy, a także lekarze wielu specjal­ności.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 61 DIETETYKA (1 egz.)
Czytelnia dla Dorosłych
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. Podr.BG 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Engram)
Bibliografia, netografia na stronach 143-162.
Treści książki stanowią wynik doświadczeń własnych i praktyki psychodietetycznej w ramach prowadzenia gabinetu psychologicznego oraz współpracy przy projektach naukowych dotyczących zachowań zdrowotnych w tym żywieniowych pacjentów z przewlekłymi chorobami somatycznymi i nadwagą/otyłością. Zawierają zbiór interdyscyplinarnej i kompleksowej wiedzy z dziedziny dietetyki i psychologii, która ma ukierunkować przyszłych specjalistów i specjalistów już pracujących z ww. grupami osób w stronę skutecznej i efektywnej współpracy.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia Starówka
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Druk poradnika sfinansowano z 1% podatku.
Praktyczny poradnik Celiakia i dieta bezglutenowa to źródło pierwszej pomocy dla każdej osoby świeżo po diagnozie. Dedykujemy go lekarzom, dietetykom i wszystkim osobom, które potrzebują rzetelnych informacji na temat celiakii, alergii, nadwrażliwości na gluten i diety bezglutenowej.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 DIETETYKA (1 egz.)
Filia Medyczna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 616.3 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia przy rozdziałach - Indeks.
Niniejsze opracowanie zawiera informacje z zakresu funkcji w organizmie oraz stanów patologicznych wywołanych niedoborem lub nadmiarem witamin i związków mineralnych a także chemoprewencyjnego działania nieodżywczych składników pożywienia.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia Medyczna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 615 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej