Caprari Małgorzata
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog księgozbioru
(9)
Legimi
(1)
ebookpoint BIBLIO
(1)
Forma i typ
Książki
(9)
E-booki
(2)
Poradniki i przewodniki
(2)
Dostępność
dostępne
(9)
Placówka
Wypożyczalnia Główna
(3)
Filia Starówka
(1)
Filia Medyczna
(4)
Filia Łężyn
(1)
Autor
Sekuła Aleksandra
(2470)
Kozioł Paweł
(2014)
Bekker Alfred
(1691)
Vandenberg Patricia
(1164)
Kochanowski Jan
(973)
Caprari Małgorzata
(-)
Doyle Arthur Conan
(848)
Wallace Edgar
(838)
Kotwica Wojciech
(782)
Konopnicka Maria
(752)
Kowalska Dorota
(671)
Cartland Barbara
(643)
Shakespeare William
(573)
Sienkiewicz Henryk (1846-1916)
(563)
Dickens Charles
(562)
Leśmian Bolesław
(526)
Mickiewicz Adam
(510)
Verne Jules
(510)
Boy-Żeleński Tadeusz
(505)
Krasicki Ignacy
(490)
Twain Mark
(445)
Buchner Friederike von
(438)
May Karol
(435)
Hackett Pete
(434)
Krzyżanowski Julian
(434)
Maybach Viola
(434)
Waidacher Toni
(423)
London Jack
(420)
Prus Bolesław
(418)
Poe Edgar Allan
(407)
Baczyński Krzysztof Kamil
(405)
Sienkiewicz Henryk
(404)
Roberts Nora (1950- )
(401)
May Karl
(388)
Kraszewski Józef Ignacy
(380)
Oppenheim E. Phillips
(380)
Orzeszkowa Eliza
(368)
Conrad Joseph
(367)
Kraszewski Józef Ignacy (1812-1887)
(352)
Żeleński Tadeusz (1874-1941)
(342)
Żeromski Stefan (1864-1925)
(327)
Brand Max
(321)
Słowacki Juliusz
(319)
Jachowicz Stanisław
(318)
Balzac Honoré de
(311)
Otwinowska Barbara
(309)
Montgomery Lucy Maud
(305)
Christie Agatha (1890-1976)
(300)
King Stephen
(293)
Kipling Rudyard
(291)
Rawinis Marian Piotr
(288)
Marciniakówna Anna
(287)
Dönges Günter
(286)
Howard Robert E
(285)
Austen Jane
(284)
Mahr Kurt
(284)
Darlton Clark
(280)
Ewers H.G
(278)
Shakespeare William (1564-1616)
(274)
Andersen Hans Christian
(268)
Донцова Дарья
(268)
Barca Pedro Calderón de la
(265)
Siemianowski Roch (1950- )
(265)
Vega Lope de
(265)
Rolando Bianka
(262)
Trzeciak Weronika
(262)
Stevenson Robert Louis
(261)
Kühnemann Andreas
(259)
Калинина Дарья
(257)
Leblanc Maurice
(255)
Ziajkiewicz Artur
(247)
Czechowicz Józef
(243)
Francis H.G
(240)
Mickiewicz Adam (1798-1855)
(240)
Mattel
(238)
Brzechwa Jan (1900-1966)
(236)
Goethe Johann Wolfgang von
(233)
Vlcek Ernst
(231)
Barner G.F
(229)
Wells H. G
(229)
Autores Varios
(228)
Verne Juliusz
(224)
Alcott Louisa May
(223)
Chávez José Pérez
(222)
Ellmer Arndt
(221)
Fabianowska Małgorzata
(221)
Żeromski Stefan
(221)
Curant Catrina
(220)
Korzeniewski Wiktor
(219)
Dołęga-Mostowicz Tadeusz
(218)
Montgomery Lucy Maud (1874-1942)
(216)
Palmer Roy
(215)
Szulc Andrzej
(215)
Wilde Oscar
(215)
Grey Zane
(214)
Voltz William
(211)
Liebert Jerzy
(209)
Drewnowski Jacek (1974- )
(207)
White Fred M
(203)
Biel Mirella
(202)
Goliński Zbigniew
(201)
Rok wydania
2010 - 2019
(3)
2000 - 2009
(8)
Okres powstania dzieła
2001-
(2)
Kraj wydania
Polska
(11)
Język
polski
(11)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(1)
Temat
Kucharstwo
(2)
Psy
(2)
Herbata
(1)
Kuchnia kresowa
(1)
Mleko
(1)
Przepisy kulinarne
(1)
Suflety
(1)
Wydawnictwa popularne
(1)
Zapiekanki
(1)
Ziemniaki
(1)
Zupy
(1)
Gatunek
Przepisy kulinarne
(5)
Wydawnictwa popularne
(1)
Dziedzina i ujęcie
Kulinaria
(2)
11 wyników Filtruj
Brak okładki
Książka
W koszyku
Doskonałe mleko w potrawach : bo świeże / Małgorzata Caprari. - [Warszawa] : Elopak : Adam, [2010?]. - 93, [3] s. : il. kolor. ; 21 cm.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia Łężyn
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Herbata / Małgorzata Caprari. - Wyd. specjalne. - Warszawa : Klub dla Ciebie, cop. 2009. - 192 s. ; 22 cm.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Kuchnia kresowa / Małgorzata Caprari. - Warszawa : Klub dla Ciebie, copyright 2007. - 224 strony ; 22 cm.
Indeks.
Kuchnia kresowa jest chyba jednym z najbardziej złożonych kulinarnych zjawisk. Znajdziemy tu wpływy tradycji litewskiej, ukraińskiej , białoruskiej, a także tatarskiej. Dociekliwi badacze doszukali się również nieco galicyjskich akcentów. Typowymi daniami z tamtych stron są: kutia, hreczuchy, gołąbki, kulebiaki z drożdżowego ciasta, kołacze, kołduny, chłodniki, oładki, kwaszeniny, cepeliny, sol ianki i wiele innych. Nikt nie pogardził też szafranówką czy mieduchą. Potrawy kuchni kresowej nie są szczególnie wykwintne, można powiedzieć, że raczej są oszczędne, prawie biedne, choć z całą pewnością nie odnosi się to do ich smaku. Wiele dań na trwałe weszło d o naszego codziennego jadłospisu. Warto poszerzyć nasze menu o kilka odkurzonych pomysłów z babcinych i dziadkowych kuferków.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia Medyczna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia Medyczna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia Medyczna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Najlepsze zupy / Małgorzata Caprari. - Warszawa : Klub dla Ciebie, 2004. - 192 strony ; 17 cm.
Przynależność kulturowa
Dziedzina i ujęcie
Indeks.
Był czas, kiedy zupom wypowiedziano prawdziwą wojnę. Zarzucano im, że się od nich tyje. Na szczęście moda na dobre jedzenie przywróciła im miejsce na naszych stołach. Jest kilka sekretów przygotowania naprawdę smacznej zupy. Pierwszy - to woda. Najlepiej jest ugotować zupę na wodzie jeśli nie źródlanej, to przynajmniej - oligoceńskiej, naprawdę warto. Drugi sekret dotyczy warzyw. Zamiast kroić je w kostkę, lepiej zetrzeć na tarce z dużymi otworami.Przed zalaniem wodą warto poddusić je w niewielkiej ilości tłuszczu. Zupom p rzygotowywanym na mięsnych wywarach (także drobiowych i rybnych), bardzo poprawi smak siekana zielenina, którą posypujemy je bezpośrednio przed podaniem. Można wypracować sobie własną „zieloną mieszankę”, której skład dobra gospodyni trzyma zazwyczaj w sekrecie, zdradzając go co najwyżej córkom.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia Starówka
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia Medyczna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 63 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Na s. tyt. napis: Pisać pomagała - Werda dei Fiamminghi (Berta), przeszkadzali - Palme von der Ernetranch (Amelia) i Bajek Bazyliszek Marcinowy Dąb (Ciapa)
Bibliogr. s. 286
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 63 (1 egz.)
E-book
W koszyku
Forma i typ
73 000 słów490 000 znaków35 kolorowych ilustracji Kuchnia polska przez dłuższy czas pozostawała w cieniu innych kuchni europejskich, chociaż niewątpliwie zasługuje na uwagę i uznanie jako kuchnia dostatnia, smaczna i czasami nawet wyrafinowana, harmonijnie łącząca w sobie różne wpływy.W tej książce kucharskiej zebrano 500 przepisów współczesnej kuchni polskiej, wykorzystujące wszystko to, co jest nam obecnie w stanie zaoferować handel. Żyjemy w czasach chronicznego pośpiechu, tak więc podane receptury są z konieczności nieskomplikowane i niezbyt pracochłonne, a mimo to przygotowane na ich podstawie potrawy zachowują tradycyjne walory smakowe. Przepisy zebrane w tej książce mogą wam towarzyszyć na co dzień. Pozwolą docenić uroki polskiej sztuki kulinarnej, która nawet w epoce globalizacji zachowała swoją odrębność, będącą odbiciem owej wiecznie niezależnej, „rogatej” polskiej duszy…Elektroniczna wersja papierowego wydania książki Domowa kuchnia polska jest szersza o 125 przepisów.
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu dostępu, który można odebrać w bibliotece.
E-book
W koszyku
Forma i typ
73 000 słów490 000 znaków35 kolorowych ilustracji Kuchnia polska przez dłuższy czas pozostawała w cieniu innych kuchni europejskich, chociaż niewątpliwie zasługuje na uwagę i uznanie jako kuchnia dostatnia, smaczna i czasami nawet wyrafinowana, harmonijnie łącząca w sobie różne wpływy. W tej książce kucharskiej zebrano 500 przepisów współczesnej kuchni polskiej, wykorzystujące wszystko to, co jest nam obecnie w stanie zaoferować handel. Żyjemy w czasach chronicznego pośpiechu, tak więc podane receptury są z konieczności nieskomplikowane i niezbyt pracochłonne, a mimo to przygotowane na ich podstawie potrawy zachowują tradycyjne walory smakowe. Przepisy zebrane w tej książce mogą wam towarzyszyć na co dzień. Pozwolą docenić uroki polskiej sztuki kulinarnej, która nawet w epoce globalizacji zachowała swoją odrębność, będącą odbiciem owej wiecznie niezależnej, „rogatej” polskiej duszy… Elektroniczna wersja książki papierowego wydania książki Domowa kuchnia polska jest szersza o 125 przepisów.
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu dostępu, który można odebrać w bibliotece.
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej