Leczenie żywieniowe
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog księgozbioru
(12)
Forma i typ
Książki
(12)
Publikacje fachowe
(6)
Publikacje dydaktyczne
(3)
Publikacje naukowe
(3)
Poradniki i przewodniki
(1)
Dostępność
dostępne
(10)
tylko na miejscu
(2)
wypożyczone
(2)
Placówka
Wypożyczalnia Główna
(7)
Filia Medyczna
(5)
Czytelnia dla Dorosłych
(2)
Autor
Grzymisławski Marian (1947- )
(2)
Bajerska Joanna
(1)
Barker Helen M
(1)
Blask-Osipa Anna
(1)
Bobilewicz Dagna
(1)
Bogucki Krzysztof
(1)
Broda Grażyna (1946-2013)
(1)
Bukowska-Posadzy Anna
(1)
Chojnacki Cezary
(1)
Chojnacki Jan (1943- )
(1)
Cichy Wojciech
(1)
Drzymała Sławomira
(1)
Gawęcki Jan (1944- )
(1)
Ignyś Iwona
(1)
Jarosz Mirosław (1957- )
(1)
Jeziorski Arkadiusz
(1)
Kałużny Łukasz (nauki medyczne)
(1)
Korta Teresa
(1)
Krawczyński Marian (1934- )
(1)
Książyk Janusz Benedykt
(1)
Lisowska Aleksandra
(1)
Makarowska Magdalena
(1)
Naruszewicz Marek (1947- )
(1)
Ostrowska Lucyna
(1)
Payne Anne (1959- )
(1)
Pertkiewicz Marek
(1)
Piątkowska Patrycja
(1)
Rutkowski Piotr (onkolog)
(1)
Socha Jerzy (1939- )
(1)
Stężowska-Kubiak Sylwia
(1)
Szczygieł Bruno (1928- )
(1)
Walkowiak Jarosław (1967- )
(1)
Wysocki Wojciech (chirurg)
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(2)
2010 - 2019
(6)
2000 - 2009
(3)
1990 - 1999
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(7)
1901-2000
(1)
Kraj wydania
Polska
(12)
Język
polski
(12)
Odbiorca
Dietetycy i żywieniowcy
(4)
Lekarze
(2)
Szkoły wyższe
(2)
Chirurdzy
(1)
Onkolodzy
(1)
Temat
Kobieta
(4482)
Przyjaźń
(2959)
Rodzina
(2911)
Miłość
(2586)
Polska
(2251)
Leczenie żywieniowe
(-)
Tajemnica
(2060)
Literatura polska
(1932)
Śledztwo i dochodzenie
(1714)
Zabójstwo
(1583)
Poezja polska
(1558)
Relacje międzyludzkie
(1462)
Powieść fantastyczna
(1441)
II wojna światowa (1939-1945)
(1430)
Zwierzęta
(1367)
Magia
(1208)
Powieść sensacyjna
(1091)
Rodzeństwo
(1084)
Nastolatki
(1079)
Żydzi
(1031)
Dziewczęta
(1009)
Małżeństwo
(982)
Dzieci
(958)
Sekrety rodzinne
(956)
Wojna 1939-1945 r.
(943)
Policjanci
(940)
Literatura
(884)
Uczucia
(880)
Język polski
(835)
Historia
(758)
Trudne sytuacje życiowe
(753)
Relacja romantyczna
(749)
Życie codzienne
(735)
Powieść angielska
(720)
Literatura młodzieżowa polska
(702)
Filozofia
(673)
Powieść polska
(663)
Ludzie a zwierzęta
(657)
Psy
(652)
Kultura
(650)
Przestępczość zorganizowana
(642)
Matki i córki
(639)
Arystokracja
(638)
Osoby zaginione
(636)
Zemsta
(634)
Uczniowie
(632)
Romans
(631)
Wojsko
(621)
Boże Narodzenie
(609)
Dziecko
(601)
Powieść historyczna
(600)
Wybory życiowe
(600)
Powieść społeczno-obyczajowa
(597)
Uprowadzenie
(596)
Poszukiwania zaginionych
(595)
Powieść
(594)
Podręczniki akademickie
(587)
Pamiętniki polskie
(584)
Powieść psychologiczna
(579)
Dziennikarze
(567)
Koty
(558)
Powieść francuska
(552)
Chłopcy
(546)
Sztuka
(546)
Literatura młodzieżowa amerykańska
(545)
Thriller
(539)
Pisarze polscy
(533)
Władcy
(510)
Przedsiębiorstwo
(507)
Literatura amerykańska
(502)
Seryjni zabójcy
(501)
Polityka
(498)
Wychowanie w rodzinie
(498)
Dziadkowie i wnuki
(494)
Polacy za granicą
(493)
Prywatni detektywi
(491)
Młodzież
(473)
Literatura dziecięca polska
(464)
Podróże
(459)
Stosunki interpersonalne
(446)
Wojna
(444)
Ojcowie i córki
(443)
Publicystyka polska
(443)
Wakacje
(435)
Zarządzanie
(430)
Odżywianie
(428)
Opowiadanie polskie
(426)
Śmierć
(424)
Mężczyzna
(420)
Psychologia
(414)
Środowisko człowieka
(413)
Zabójstwo seryjne
(411)
Powieść kryminalna
(407)
Spisek
(401)
Zakochanie
(391)
Literatura młodzieżowa angielska
(390)
Marzenia
(390)
Walka dobra ze złem
(390)
Lekarze
(388)
Powieść norweska
(380)
Wampir (stworzenie fantastyczne)
(379)
Gatunek
Podręcznik
(6)
Opracowanie
(2)
Podręczniki
(1)
Poradnik
(1)
Praca zbiorowa
(1)
Przepisy kulinarne
(1)
Dziedzina i ujęcie
Medycyna i zdrowie
(7)
Kulinaria
(2)
12 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Bibliografia przy rozdziałach. Indeks.
Żywienie człowieka to seria podręczników stanowiących wyczerpujące kompendia wiedzy z zakresu współczesnej nauki o żywieniu, dietetyki i zdrowia publicznego. Autorzy omówili: * zasady i praktyczne wskazówki prawidłowego żywienia w różnych okresach życia; * rolę żywienia w profilaktyce i leczeniu najczęściej występujących chorób, jak niedożywienie i otyłość, jadłowstręt i bulimia, choroby metaboliczne, choroby układu krążenia i pokarmowego, onkologiczne, alergie pokarmowe, intensywna terapia żywieniowa; * żywienie pozajelitowe i dojelitowe; * praktyczne wskazówki do żywienia człowieka chorego. Książka została tak pomyślana, aby pomóc czytelnikowi: * racjonalnie żywić siebie i innych, uwzględniając różne uwarunkowania związane z wiekiem, stanem fizjologicznym, trybem i warunkami życia; * rozumieć rolę żywienia w patogenezie, profilaktyce i leczeniu najczęściej występujących chorób oraz prawidłowo stosować żywienie pozajelitowe i dojelitowe; * poznać organizacyjne i technologiczne aspekty optymalizacji praktycznego żywienia osób zdrowych i chorych. W obecnym, drugim wydaniu uaktualniono informacje wynikające z rozwoju nauk żywieniowych i studiów akademickich z zakresu dietetyki. Dodano nowe rozdziały: o żywieniu w ekstremalnych warunkach środowiska i w alergiach pokarmowych oraz o technologii potraw dietetycznych. Książka jest przeznaczona dla studentów uniwersytetów przyrodniczych, medycznych, i innych uczelni wyższych realizujących przedmioty z zakresu żywienia, a także dla osób praktycznie zajmujących się tym zagadnieniem – lekarzy, dietetyków, żywieniowców, technologów żywności oraz personelu szpitali, sanatoriów i domów opieki. Powyższy opis pochodzi od wydawcy.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 DIETETYKA (1 egz.)
Filia Medyczna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 613 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia na stronach 235-240. Indeks.
"Książka została opracowana przez zespół lekarzy z I-szej Katedry Pediatrii Uniwersytetu w Poznaniu.Książka o charakterze kompendium dostarcza aktualnych i niezbędnych informacji dotyczących zasad żywienia dzieci zarówno zdrowych jak i chorych, a także dietę kobiety ciężarnej i jej wpływ na rozwój dziecka. Wiele miejsca poświęcono zagadnieniom związanym z żywieniem niemowląt oraz dzieci i młodzieży.Zakres omawianej tematyki jest bardzo obszerny, obejmuje wiedzę niezbędną w codziennej praktyce lekarza pediatry, lekarza pierwszego kontaktu oraz w profilaktycznej działalności pielęgniarek". (lubimyczytac.pl)
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 DIETETYKA (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 DIETETYKA (1 egz.)
Książka
W koszyku
Dietetyka kliniczna / redakcja naukowa prof. dr hab. n. med. Marian Grzymisławski. - Wydanie I. - [Warszawa] : PZWL, [2019]. - XIII, [1], 593, [1] strona : fotografia, ilustracje, wykres ; 24 cm.
Bibliografia, netografia przy rozdziałach. Indeks.
Podręcznik stanowi kompendium najnowszej wiedzy z zakresu dietetyki, leczenia żywieniowego i żywienia klinicznego. Autorami są specjaliści różnych dziedzin medycyny i nauk żywieniowych, którzy w przystępny sposób omówili zagadnienia dotyczące fizjologii przewodu pokarmowego oraz kontroli pobierania pokarmów, żywienia w różnych grupach populacyjnych i stanach fizjologicznych (żywienie niemowląt, dzieci i młodzieży, kobiet ciężarnych i karmiących, osób starszych), leczenia żywieniowego w chorobach metabolicznych (cukrzyca, otyłość, dyslipidemie), układu pokarmowego (choroby górnego odcinka przewodu pokarmowego, marskość wątroby, przewlekłe i ostre zapalenie trzustki, nieswoiste choroby zapalne jelit, SIBOS), nerek, chorobach nowotworowych, chorobach układu krążenia, alergiach i nietolerancjach pokarmowych, schorzeniach dermatologicznych oraz wybranych chorobach wieku dziecięcego (mukowiscydoza, fenyloketonuria). W książce zawiera również podstawy żywienia klinicznego. Skierowana jest do studentów dietetyki, dietetyków, lekarzy praktyków oraz wszystkich zainteresowanych racjonalizacją żywienia i leczeniem żywieniowym.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia dla Dorosłych
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. Podr.BG 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Praktyczny podręcznik dietetyki / pod redakcją Mirosława Jarosza. - Warszawa : Instytut Żywności i Żywienia, copyright 2010. - 536, [1] strona : ilustracje ; 29 cm.
W ramach programu POL-HEALTH, Instytut Żywności i Żywienia pod kierownictwem prof. Mirosława Jarosza, przygotował wiele publikacji prezentujących zasady zdrowego żywienia, omawiających postępowanie w leczeniu żywieniowym przewlekłych chorób niezakaźnych i podkreślających znaczenie codziennej aktywności fizycznej. Została przygotowana również publikacja prezentująca zasady prawidłowego żywienia chorych w szpitalach.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia Medyczna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 613 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografie przy większości rozdziałów. Indeks.
Książka przygotowana przez uznanych specjalistów, reprezentujących wiodące ośrodki onkologiczne i chirurgiczne w Polsce. Jest wyczerpującym i aktualnym opracowaniem tematu. Tom 1 poświęcono podstawom chirurgii onkologicznej, diagnostyce oraz zagadnieniom leczenia wielospecjalistycznego. Przedstawiono m.in. aktualne dane dotyczące epidemiologii i etiologii nowotworów w Polsce i na świecie, a także nowe spojrzenie na ich biologię i genetykę. Całkowitą nowością jest przygotowanie oddzielnej części przedstawiającej wybrane zagadnienia prawne, w tym omówienie odpowiedzialności cywilnej i karnej chirurga onkologa.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia Medyczna
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 616-006 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia przy częściach.
Oficjalna publikacja Polskiego Towarzystwa Żywienia Klinicznego Dzieci (PTŻKD), przygotowana we współpracy z Polskim Towarzystwem Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci (PTGHiŻD) oraz z Polskim Towarzystwem Neonatologicznym (PTN). Nowelizacja Standardów z roku 2013. Zwięzłe ujęcie zasad leczenia żywieniowego dzieci. Rezultat współpracy pediatrów, gastroenterologów dziecięcych i neonatologów. Źródło niezbędne w praktyce lekarzy i dietetyków, a także organizatorów struktur leczenia żywieniowego dzieci w kraju. szczegółowe zalecenia dla lekarzy i dietetyków kluczowe pojęcia i definicje formularze wdrażania leczenia żywieniowego i jego monitorowania suplement dotyczący znaczenia wody w żywieniu dzieci i młodzieży
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Wielu ludziom wydaje się, że jeśli nie zaczynają dnia od jajecznicy na boczku, jeśli golonka rzadko gości na ich talerzu, a oni sami nie są superfanami słodyczy, to problem ich nie dotyczy. Nic bardziej błędnego! Zły cholesterol czai się nawet w niewinnych grzeszkach kulinarnych, które ku naszemu wielkiemu zdziwieniu znajdują odbicie w naszych wynikach badań. Cholesterol śmiało możemy nazwać wrogiem publicznym numer 1. Batalię o obniżenie jego poziomu podejmują od lat lekarze i eksperci od żywienia. A to z jednego powodu - jego nadmiar to jeden z głównych czynników powodujących choroby układu naczyniowego. Słowo "nadmiar" jest kluczowe w rozważaniach o tym, co powinniśmy jeść, gdyż sam cholesterol ma również swoje dobre oblicze. To ważny składnik błon komórkowych, niezbędny do wytwarzania witaminy D3, hormonów nadnerczy oraz płciowych. Odgrywa również istotną rolę w pracy mózgu. Jak zatem znaleźć złoty środek między tym co, smaczne a tym, co dobre dla naszego zdrowia? Jest na to sposób! Dieta złotego środka to jadłospis skomponowany od serca i dla serca. Według autorki najlepszym i najsmaczniejszym orężem w walce z miażdżycą, cukrzycą, otyłością i innymi chorobami metabolicznymi jest połączenie trzech typów diet: śródziemnomorskiej, niskowęglowodanowej oraz z niskim indeksem glikemicznym. Co ważne, jest to dieta łatwa, bo bez liczenia kalorii i na bazie dostępnych produktów. Choć właściwie to wcale nie jest dieta, tylko sposób na zdrowe, pełne przyjemności odżywianie na co dzień.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 DIETETYKA (1 egz.)
Książka
W koszyku
Kardiologia zapobiegawcza II / pod redakcją Marka Naruszewicza ; [autorka Grażyna Broda i 28 pozostałych]. - Wydanie 2 (uzupełnione) - Warszawa : eMKa, 2007. - 521 stron : ryciny, tabele ; 24 cm.
Nazwy autorów na stronie 4 okładki.
Bibliografia przy rozdziałach.
Szanowni Czytelnicy. Dynamiczny rozwój współczesnej medycyny oparty o biologię molekularną oraz nowe rozwiązania techniczne w zakresie diagnostyki obrazowej pozwalają obecne na lepsze poznanie środowiskowych oraz genetycznych uwarunkowań większości chorób metabolicznych trapiących naszą cywilizację. Daje to unikalną w dziejach całej ludzkości szansę na działania wyprzedzające, pozwalające powstrzymać możliwie jak najwcześniej rozwój chorób, które po wykryciu należy przewlekle leczyć praktycznie do końca życia pacjenta. Koszty takiego leczenia i kolejnych hospitalizacji dawno już przekroczyły możliwości budżetowe najbogatszych krajów świata. Jest to wynik epidemii chorób układu sercowo-naczyniowego oraz chorób nowotworowych, dla których niemodyfikowalnym czynnikiem ryzyka jest wiek. Dzięki rozwojowi wakcynologii, która była pionierem działań profilaktycznych, udało s/ę zahamować na całym świecie masowy rozwój chorób zakaźnych i przedłużyć znacząco długość życia przeciętnego człowieka. Jednak dzisiaj przyszedł czas, aby zaszczepić środowisko medyczne i, z jego udziałem, cafe społeczeństwo, wiedzą na temat metod zapobiegania chorobom, które rozwijają się w ukryciu przeciętnie 30-40 lat i mogą być przyczyną przedwczesnych zgonów i/lub obniżenia jakości życia. To właśnie bezpieczeństwo i jakość życia stały się podmiotem nowej intensywnie rozwijającej się dziedziny medycyny, jaką jest kardiologia zapobiegawcza. Wraz z grupą Kolegów i Przyjaciół, którzy od lat prowadzą własne badania podstawowe, kliniczne i epidemiologiczne w zakresie tej dziedziny i są zafascynowani jej rozwojem na świecie i w naszym kraju, pozwalamy sobie przekazać Państwu nowe wydanie Kardiologii Zapobiegawczej. Od poprzedniego wydania upłynęły już ponad trzy lata, a zakres tematów obejmujących problematykę profilaktyki kardiologicznej znacznie się poszerzył. Zachęcając do zapoznania się z treścią tego opracowania opartego o najnowsze dokonania naukowe i doświadczenia praktyczne, wyrażamy jako autorzy poszczególnych rozdziałów nadzieję, że przyniosą one efekt w postaci wzbogacenia sztuki lekarskiej i przywrócenia jej najgłębszej humanitarnej przesłanki, tj. zachowania dobrego stanu zdrowia każdego człowieka od dzieciństwa po późną starość. Chciałbym w tym miejscu serdecznie podziękować Współautorom książki oraz naukowcom, z badań których mogliśmy czerpać nieograniczone zasoby wiedzy, dzieląc się nią z naszymi Czytelnikami. Redaktor, prof. dr hab. n. farm. Marek Naruszewicz
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Dietetyka : kompendium / redakcja naukowa Lucyna Ostrowska. - Wydanie I - 1 dodruk. - Warszawa : PZWL Wydawnictwo Lekarskie, 2021. - XVIII, 421 stron : ilustracje, tabele ; 24 cm.
Wykaz autorów na stronach V-VI.
Bibliografia przy rozdziałach. Indeks.
Dietetyka. Kompendium to nowoczesny podręcznik zawierający aktualną wiedzę o żywieniu człowieka zarówno zdrowego, jak i chorego, w różnych grupach wiekowych i stanach fizjolo­gicznych, zwracający uwagę na ważne problemy współczesnej dietetyki. W podręczniku poruszono wszystkie tematy doty­czące wyzwań leczenia żywieniowego oraz postępu nauk powiązanych z żywieniem i odżywieniem pacjenta oraz najczęściej zadawanych pytań w gabinetach dietetycznych i lekarskich. Dużym walorem książki jest pokazanie indywidualizacji zaleceń i ich dostosowanie do specyficznych cech osobniczych pacjenta. W kompendium przedstawiono zasady żywienia i postępowanie z pacjentami w różnych sytuacjach klinicznych, omówiono zalecenia naukowe w dietach sportowców, zasady żywienia kobiety ciężarnej i karmiącej piersią, osób starszych, pacjentów chorych psychicznie. Publikacja zawiera również aktualną wiedzę dotyczącą żywienia dzieci i młodzieży, zaburzeń odżywiania w różnych grupach wiekowych, zasady postępowania z pacjentami leczonymi chirurgicznie jak również problemy żywieniowe pacjentów chorujących onkologicznie. Z tej książki z pewnością skorzystają studenci Uniwersytetów Medycznych, zarówno wy­działów lekarskich, jak i kierunku dietetyka, dietetycy, a także lekarze wielu specjal­ności.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 61 DIETETYKA (1 egz.)
Czytelnia dla Dorosłych
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. Podr.BG 61 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia Medyczna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 613 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia Medyczna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 613 (2 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej