Wieczorek Marzena
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog księgozbioru
(5)
Forma i typ
Książki
(3)
Mapy
(2)
Poradniki i przewodniki
(2)
Publikacje dydaktyczne
(1)
Dostępność
dostępne
(4)
tylko na miejscu
(1)
wypożyczone
(1)
Placówka
Filia Starówka
(2)
Filia Gosławice
(2)
Wypożyczalnia dla Dzieci
(1)
Czytelnia Filia Łężyn
(1)
Autor
Sekuła Aleksandra
(2470)
Kozioł Paweł
(2014)
Bekker Alfred
(1674)
Vandenberg Patricia
(1164)
Kochanowski Jan
(973)
Wieczorek Marzena
(-)
Doyle Arthur Conan
(847)
Wallace Edgar
(839)
Kotwica Wojciech
(782)
Konopnicka Maria
(751)
Kowalska Dorota
(671)
Cartland Barbara
(641)
Shakespeare William
(571)
Sienkiewicz Henryk (1846-1916)
(563)
Dickens Charles
(562)
Leśmian Bolesław
(526)
Mickiewicz Adam
(510)
Verne Jules
(509)
Boy-Żeleński Tadeusz
(505)
Krasicki Ignacy
(490)
Twain Mark
(444)
Buchner Friederike von
(438)
May Karol
(435)
Krzyżanowski Julian
(434)
Maybach Viola
(434)
Hackett Pete
(433)
Waidacher Toni
(423)
London Jack
(422)
Prus Bolesław
(418)
Baczyński Krzysztof Kamil
(405)
Poe Edgar Allan
(404)
Sienkiewicz Henryk
(404)
Roberts Nora (1950- )
(401)
May Karl
(388)
Oppenheim E. Phillips
(380)
Kraszewski Józef Ignacy
(378)
Orzeszkowa Eliza
(368)
Conrad Joseph
(367)
Kraszewski Józef Ignacy (1812-1887)
(352)
Żeleński Tadeusz (1874-1941)
(342)
Żeromski Stefan (1864-1925)
(327)
Brand Max
(321)
Słowacki Juliusz
(319)
Jachowicz Stanisław
(318)
Balzac Honoré de
(311)
Otwinowska Barbara
(309)
Montgomery Lucy Maud
(305)
Christie Agatha (1890-1976)
(300)
King Stephen
(293)
Kipling Rudyard
(291)
Rawinis Marian Piotr
(288)
Marciniakówna Anna
(287)
Dönges Günter
(286)
Austen Jane
(284)
Mahr Kurt
(284)
Howard Robert E
(283)
Darlton Clark
(280)
Ewers H.G
(278)
Shakespeare William (1564-1616)
(274)
Andersen Hans Christian
(270)
Barca Pedro Calderón de la
(265)
Siemianowski Roch (1950- )
(265)
Vega Lope de
(265)
Донцова Дарья
(264)
Rolando Bianka
(262)
Trzeciak Weronika
(262)
Stevenson Robert Louis
(261)
Kühnemann Andreas
(258)
Калинина Дарья
(257)
Leblanc Maurice
(254)
Ziajkiewicz Artur
(246)
Czechowicz Józef
(243)
Francis H.G
(240)
Mickiewicz Adam (1798-1855)
(240)
Mattel
(238)
Brzechwa Jan (1900-1966)
(236)
Goethe Johann Wolfgang von
(233)
Vlcek Ernst
(231)
Barner G.F
(229)
Wells H. G
(229)
Autores Varios
(228)
Curant Catrina
(224)
Verne Juliusz
(224)
Chávez José Pérez
(222)
Alcott Louisa May
(221)
Ellmer Arndt
(221)
Fabianowska Małgorzata
(221)
Żeromski Stefan
(221)
Korzeniewski Wiktor
(219)
Dołęga-Mostowicz Tadeusz
(218)
Montgomery Lucy Maud (1874-1942)
(216)
Palmer Roy
(215)
Szulc Andrzej
(215)
Wilde Oscar
(215)
Grey Zane
(214)
Voltz William
(211)
Liebert Jerzy
(209)
Drewnowski Jacek (1974- )
(205)
White Fred M
(203)
Biel Mirella
(201)
Goliński Zbigniew
(201)
Rok wydania
2020 - 2024
(3)
2010 - 2019
(2)
Okres powstania dzieła
2001-
(4)
Kraj wydania
Polska
(5)
Język
polski
(4)
Odbiorca
6-8 lat
(2)
9-13 lat
(2)
Dzieci
(2)
Szkoły ponadpodstawowe
(1)
Temat
Geografia
(2)
Kuchnia sezonowa
(2)
Gotowanie
(1)
Potrawy
(1)
Przyroda
(1)
Wiosna
(1)
Zima
(1)
Temat: czas
2001-
(1)
Temat: miejsce
Świat
(2)
Gatunek
Atlas geograficzny
(2)
Książka kucharska
(2)
Publikacja bogato ilustrowana
(2)
Atlasy
(1)
Materiały pomocnicze
(1)
Publikacje dla dzieci
(1)
Dziedzina i ujęcie
Geografia i nauki o Ziemi
(2)
Kulinaria
(2)
Edukacja i pedagogika
(1)
5 wyników Filtruj
Mapa
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia Starówka
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 91 (1 egz.)
Mapa
W koszyku
Data 2023/2024.
Rzeźba terenu: poziomice, barwy hipsometryczne, barwy batymetryczne, punkty wysokości.
Atlas geograficzny. Liceum i technikum Przewidziany do pełnego cyklu nauczania w szkołach ponadpodstawowych zarówno w zakresie podstawowym, jak i rozszerzonym według nowej, obowiązującej od 2019 roku, podstawy programowej. Zawiera poradnik kartograficzny, który ma wprowadzić uczniów w świat map i pokazać im, że zawierają one wiele informacji, które w formie opisowej są znacznie trudniej przyswajalne, że można na podstawie map wysnuć wiele wniosków, zwłaszcza w odniesieniu do rozmieszczenia i zmienności obiektów i zjawisk, wreszcie, że korzystanie z map nie jest trudne i daje wiele satysfakcji. Oprócz wyjaśnień pojęć i zasad tworzenia i korzystania z map zawiera przykładowe zadania z rozwiązaniami. W atlasie znajduje się wiele map i przedstawień obrazujących nowe trendy i procesy zarówno w skali świata, jak i poszczególnych kontynentów i Polski. Przykładowo na świecie pokazano: wydatki na badania i rozwój oraz lokalizację największych technopoli i znaczenie przemysłu zaawansowanych technologii; udział źródeł odnawialnych w produkcji energii; znaczenie rolnictwa ekologicznego i upraw GMO; skutki ocieplania się klimatu. Z kolei, w Polsce, trend ocieplania się klimatu ujęto przez przedstawienie zmian długości okresu wegetacyjnego oraz średnich miesięcznych temperatury powietrza (na podstawie średnich wieloletnich), a zmiany w krajowym rolnictwie zasygnalizowano poprzez wykorzystanie środków unijnych. Przykładem problemów regionalnych w środowisku naturalnym są mapy wielkich hydroelektrowni Zapory Trzech Przełomów (Chiny rzeka Jangcy) oraz Gibe III (Etiopia rzeka Omo; wpływ na odległe jezioro Turkana), a problemów społecznych jest kryzys migracyjny w Europie i tragiczna sytuacja ludności Afryki.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia Starówka
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 91 DZ (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia Filia Łężyn
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. Podr.FJ 91 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia Gosławice
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64/I (1 egz.)
Książka
W koszyku
Dzieci gotują : zima : 27 przepisów / w opracowaniu Marzeny Wieczorek ; ilustrowała Katarzyna Śliwińska. - Warszawa : Demart, copyright 2022/2023. - 80, [2] strony : fotografie, ilustracje ; 30 cm.
Na okładce: Kulinarne uroki zimy.
Kiedy za oknem temperatury spadają poniżej zera mamy ochotę na sycące ciepłe posiłki - gęste zupy i sosy, dania na bazie kaszy, makaronu i ziemniaków. Częściej korzystamy z rozgrzewających korzennych przypraw: imbiru, kardamonu, cynamonu i anyżu, które świetnie komponują się, np. z zimowymi herbatami. A gdy ich smak wzbogacą miód, sok malinowy i cytrusy, to po prostu palce lizać! Właśnie zimą kupujemy aromatyczne i świeże (!) cytrusy. Chętniej też sięgamy po kiszonki, pieczone lub gotowane warzywa korzeniowe i bulwy. Tradycyjne bezmięsne potrawy wigilijne oraz wiele wariantów dań z ryb powodują, że Boże Narodzenie inaczej pachnie i smakuje. Dzieje się tak też za sprawą pieczonych mięs, wyrafinowanych sałatek i wypieków. W tej książce odkrywamy tylko NIEKTÓRE WALORY KULINARNE ZIMY. A jednocześnie zachęcamy do eksperymentowania. Dlatego oprócz szczegółowych przepisów są też propozycje jak zmienić proponowaną potrawę.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Filia Gosławice
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64/I (1 egz.)
Wypożyczalnia dla Dzieci
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej