Sorting
Source
Katalog księgozbioru
(4)
Form of Work
Książki
(4)
Publikacje popularnonaukowe
(2)
Status
available
(9)
unavailable
(2)
Branch
Wypożyczalnia Główna
(4)
Filia Starówka
(2)
Filia Siódemka
(2)
Filia Chorzeń
(2)
Filia Medyczna
(1)
Author
Tomaszewska-Bolałek Magdalena
(3)
Mendyk Jacek
(1)
Mihara Mitsukazu (1970- )
(1)
Niki Hideyuki
(1)
Year
2020 - 2025
(1)
2010 - 2019
(1)
2000 - 2009
(2)
Time Period of Creation
2001-
(2)
Country
Poland
(4)
Language
Polish
(4)
Audience Group
18+
(1)
Dorośli
(1)
Demographic Group
Literatura japońska
(1)
Subject
Kultura stołu
(2)
Dziedzictwo kulinarne
(1)
Koniec świata
(1)
Kuchnia koreańska
(1)
Kuchnia polska
(1)
Kuchnia regionalna
(1)
Potrzeba aprobaty społecznej
(1)
Powieść fantastyczna
(1)
Powieść japońska
(1)
Samotność
(1)
Turystyka kulinarna
(1)
Wampir (stworzenie fantastyczne)
(1)
Zwyczaje żywieniowe
(1)
Życie codzienne
(1)
Subject: time
1001-1100
(1)
1101-1200
(1)
1201-1300
(1)
1301-1400
(1)
1401-1500
(1)
1501-1600
(1)
1601-1700
(1)
1701-1800
(1)
1801-1900
(1)
1901-2000
(1)
2001-
(1)
301-400
(1)
401-500
(1)
501-600
(1)
601-700
(1)
701-800
(1)
801-900
(1)
901-1000
(1)
Subject: place
Korea Południowa
(1)
Korea Północna
(1)
Polska
(1)
Genre/Form
Opracowanie
(2)
Przepisy kulinarne
(2)
Publikacja bogato ilustrowana
(2)
Komiks
(1)
Domain
Etnologia i antropologia kulturowa
(2)
Historia
(2)
Kulinaria
(1)
Styl życia, moda i uroda
(1)
4 results Filter
Book
In basket
Tytuł oryginału : Beautiful people. 2001.
Beautiful People to zbiór sześciu krótkich opowiadań o przytłaczającej codzienności, potrzebie akceptacji i samotności, zaprezentowanych w chłodnej, przejrzystej, czarno-białej stylistyce. Mitsukazu Mihara wykorzystuje popularne motywy i ikony kultury gotyckiej, takie jak: koniec świata, Frankenstein czy wampiry, by przy ich pomocy przedstawić współczesne psychologiczne historie.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia Główna
There are copies available to loan: sygn. 82-91 (1 egz.)
Book
In basket
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia Główna
There are copies available to loan: sygn. 821-3Magazyn Rezerw (1 egz.)
Book
In basket
Tradycje kulinarne Korei / Magdalena Tomaszewska-Bolałek. - Warszawa : Hanami, 2015. - 303, [1] strona : fotografie, ilustracje ; 24 cm.
Bibliografia, netografia na stronach 290-294. Indeks.
Kuchnia koreańska przypomina kocioł, do którego różne ludy i plemiona dorzuciły swoje ulubione składniki. Chiński ryż i herbata, mandżurska soja, mongolskie pierogi oraz mocny alkohol destylowany, chilli z Nowego Świata i japońskie sushi. Na przestrzeni wieków mieszały się w owym kotle smaki, zapachy i techniki kulinarne, tworząc niezwykłą kuchnię Kraju Porannej Ciszy. Sztukę kulinarną będącą ogniwem łączącym kontynent azjatycki z Wyspami Japońskimi.
"Tradycje kulinarne Korei" to nie tylko przewodnik po składnikach, sposobach przygotowywania dań i potrawach, to również książka ukazująca rolę oraz znaczenie kuchni na Półwyspie Koreańskim. Między kartkami pierwszych rękopisów z recepturami, wśród talerzy z ofiarami składanymi przodkom i bogom w ofierze, w bajkach oraz legendach kryje się bowiem historia kultury opowiedziana poprzez jedzenie. Uzupełnieniem książki jest zestaw przepisów na popularne koreańskie dania.
This item is available in 4 branches. Expand the list to see details.
Wypożyczalnia Główna
All copies are currently on loan: sygn. 64 (1 egz.)
Filia Starówka
There are copies available to loan: sygn. 641 (1 egz.)
Kontrola księgozbioru 01.12.2025 - 14.12.2025
Filia Siódemka
There are copies available to loan: sygn. 64 (1 egz.)
Filia Chorzeń
There are copies available to loan: sygn. 641 (1 egz.)
Book
In basket
Tradycje kulinarne Polski / Magdalena Tomaszewska-Bolałek. - Warszawa : Hanami Radosław Bolałek, 2023. - 350, [2] strony : fotografie, ilustracje, portrety ; 24 cm.
Bibliografia, netografia na stronach 338-350.
Tradycje kulinarne Polski to książka prezentująca kuchnię Polski od czasów dawnych Słowian po współczesność. To także opowieść o kulturze kulinarnej, znaczeniu jedzenia świątecznego i jego roli w domowych obrzędach. Książka wzbogacona została anegdotami, legendami, opowieściami oraz odniesieniami do literatury i sztuki. Znalazło się w niej miejsce dla kuchni sarmackiej, a także regionalnej. Uzupełnieniem całości jest rozdział o turystyce kulinarnej oraz 19 prostych przepisów na mniej znane dania z różnych części Polski.
This item is available in 5 branches. Expand the list to see details.
Wypożyczalnia Główna
All copies are currently on loan: sygn. 39 (1 egz.)
Filia Starówka
There are copies available to loan: sygn. 39 (1 egz.)
Kontrola księgozbioru 01.12.2025 - 14.12.2025
Filia Siódemka
There are copies available to loan: sygn. 39 (1 egz.)
Filia Chorzeń
There are copies available to loan: sygn. 39 (1 egz.)
Filia Medyczna
There are copies available to loan: sygn. 39 (1 egz.)
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again