Sortowanie
Źródło opisu
Katalog księgozbioru
(4)
Forma i typ
Książki
(4)
Publikacje popularnonaukowe
(2)
Dostępność
dostępne
(9)
wypożyczone
(2)
Placówka
Wypożyczalnia Główna
(4)
Filia Starówka
(2)
Filia Siódemka
(2)
Filia Chorzeń
(2)
Filia Medyczna
(1)
Autor
Tomaszewska-Bolałek Magdalena
(3)
Mendyk Jacek
(1)
Mihara Mitsukazu (1970- )
(1)
Niki Hideyuki
(1)
Rok wydania
2020 - 2025
(1)
2010 - 2019
(1)
2000 - 2009
(2)
Okres powstania dzieła
2001-
(2)
Kraj wydania
Polska
(4)
Język
polski
(4)
Odbiorca
18+
(1)
Dorośli
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura japońska
(1)
Temat
Kultura stołu
(2)
Dziedzictwo kulinarne
(1)
Koniec świata
(1)
Kuchnia koreańska
(1)
Kuchnia polska
(1)
Kuchnia regionalna
(1)
Potrzeba aprobaty społecznej
(1)
Powieść fantastyczna
(1)
Powieść japońska
(1)
Samotność
(1)
Turystyka kulinarna
(1)
Wampir (stworzenie fantastyczne)
(1)
Zwyczaje żywieniowe
(1)
Życie codzienne
(1)
Temat: czas
1001-1100
(1)
1101-1200
(1)
1201-1300
(1)
1301-1400
(1)
1401-1500
(1)
1501-1600
(1)
1601-1700
(1)
1701-1800
(1)
1801-1900
(1)
1901-2000
(1)
2001-
(1)
301-400
(1)
401-500
(1)
501-600
(1)
601-700
(1)
701-800
(1)
801-900
(1)
901-1000
(1)
Temat: miejsce
Korea Południowa
(1)
Korea Północna
(1)
Polska
(1)
Gatunek
Opracowanie
(2)
Przepisy kulinarne
(2)
Publikacja bogato ilustrowana
(2)
Komiks
(1)
Dziedzina i ujęcie
Etnologia i antropologia kulturowa
(2)
Historia
(2)
Kulinaria
(1)
Styl życia, moda i uroda
(1)
4 wyniki Filtruj
Książka
W koszyku
Tytuł oryginału : Beautiful people. 2001.
Beautiful People to zbiór sześciu krótkich opowiadań o przytłaczającej codzienności, potrzebie akceptacji i samotności, zaprezentowanych w chłodnej, przejrzystej, czarno-białej stylistyce. Mitsukazu Mihara wykorzystuje popularne motywy i ikony kultury gotyckiej, takie jak: koniec świata, Frankenstein czy wampiry, by przy ich pomocy przedstawić współczesne psychologiczne historie.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 82-91 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 821-3Magazyn Rezerw (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tradycje kulinarne Korei / Magdalena Tomaszewska-Bolałek. - Warszawa : Hanami, 2015. - 303, [1] strona : fotografie, ilustracje ; 24 cm.
Bibliografia, netografia na stronach 290-294. Indeks.
Kuchnia koreańska przypomina kocioł, do którego różne ludy i plemiona dorzuciły swoje ulubione składniki. Chiński ryż i herbata, mandżurska soja, mongolskie pierogi oraz mocny alkohol destylowany, chilli z Nowego Świata i japońskie sushi. Na przestrzeni wieków mieszały się w owym kotle smaki, zapachy i techniki kulinarne, tworząc niezwykłą kuchnię Kraju Porannej Ciszy. Sztukę kulinarną będącą ogniwem łączącym kontynent azjatycki z Wyspami Japońskimi.
"Tradycje kulinarne Korei" to nie tylko przewodnik po składnikach, sposobach przygotowywania dań i potrawach, to również książka ukazująca rolę oraz znaczenie kuchni na Półwyspie Koreańskim. Między kartkami pierwszych rękopisów z recepturami, wśród talerzy z ofiarami składanymi przodkom i bogom w ofierze, w bajkach oraz legendach kryje się bowiem historia kultury opowiedziana poprzez jedzenie. Uzupełnieniem książki jest zestaw przepisów na popularne koreańskie dania.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 4 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 64 (1 egz.)
Filia Starówka
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Kontrola księgozbioru 01.12.2025 - 14.12.2025
Filia Siódemka
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Filia Chorzeń
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tradycje kulinarne Polski / Magdalena Tomaszewska-Bolałek. - Warszawa : Hanami Radosław Bolałek, 2023. - 350, [2] strony : fotografie, ilustracje, portrety ; 24 cm.
Bibliografia, netografia na stronach 338-350.
Tradycje kulinarne Polski to książka prezentująca kuchnię Polski od czasów dawnych Słowian po współczesność. To także opowieść o kulturze kulinarnej, znaczeniu jedzenia świątecznego i jego roli w domowych obrzędach. Książka wzbogacona została anegdotami, legendami, opowieściami oraz odniesieniami do literatury i sztuki. Znalazło się w niej miejsce dla kuchni sarmackiej, a także regionalnej. Uzupełnieniem całości jest rozdział o turystyce kulinarnej oraz 19 prostych przepisów na mniej znane dania z różnych części Polski.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 5 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 39 (1 egz.)
Filia Starówka
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 39 (1 egz.)
Kontrola księgozbioru 01.12.2025 - 14.12.2025
Filia Siódemka
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 39 (1 egz.)
Filia Chorzeń
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 39 (1 egz.)
Filia Medyczna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 39 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej