Jakość żywności
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog księgozbioru
(7)
Forma i typ
Książki
(7)
Poradniki i przewodniki
(2)
Publikacje dydaktyczne
(2)
Publikacje fachowe
(2)
Publikacje naukowe
(2)
Publikacje popularnonaukowe
(1)
Dostępność
dostępne
(7)
wypożyczone
(1)
Placówka
Wypożyczalnia Główna
(5)
Filia Starówka
(2)
Filia Siódemka
(1)
Autor
Chojnacka Romana
(1)
Filippi-Lechowska Paulina
(1)
Fock Andrea (1961- )
(1)
Jarosz Mirosław
(1)
Kowalczyk Stanisław (1956- )
(1)
Kołożyn-Krajewska Danuta (1954- )
(1)
Małecki Paweł
(1)
Muth Jutta
(1)
Niehaus Monika
(1)
Okrasa Karol
(1)
Pachołek Bogdan
(1)
Paruzel Kinga
(1)
Podsiadłowska Jadwiga
(1)
Pollmer Udo (1954- )
(1)
Przytuła Jolanta
(1)
Sikora Tadeusz (1950- )
(1)
Stolińska-Fiedorowicz Hanna
(1)
Zmudziński Wojciech
(1)
Ładocha Daria
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(1)
2010 - 2019
(6)
Okres powstania dzieła
2001-
(7)
Kraj wydania
Polska
(7)
Język
polski
(7)
Odbiorca
Szkoły wyższe
(2)
Studenci
(1)
Temat
Kobieta
(4506)
Przyjaźń
(2989)
Rodzina
(2928)
Miłość
(2602)
Polska
(2250)
Jakość żywności
(-)
Tajemnica
(2084)
Literatura polska
(1932)
Śledztwo i dochodzenie
(1727)
Zabójstwo
(1601)
Poezja polska
(1558)
Relacje międzyludzkie
(1470)
Powieść fantastyczna
(1438)
II wojna światowa (1939-1945)
(1434)
Zwierzęta
(1372)
Magia
(1222)
Nastolatki
(1094)
Rodzeństwo
(1093)
Powieść sensacyjna
(1075)
Żydzi
(1031)
Dziewczęta
(1023)
Małżeństwo
(987)
Sekrety rodzinne
(961)
Dzieci
(958)
Policjanci
(950)
Wojna 1939-1945 r.
(942)
Uczucia
(885)
Literatura
(884)
Język polski
(834)
Trudne sytuacje życiowe
(762)
Historia
(761)
Relacja romantyczna
(751)
Życie codzienne
(739)
Literatura młodzieżowa polska
(701)
Powieść angielska
(700)
Filozofia
(673)
Powieść polska
(660)
Ludzie a zwierzęta
(658)
Kultura
(653)
Psy
(652)
Osoby zaginione
(643)
Przestępczość zorganizowana
(643)
Matki i córki
(640)
Arystokracja
(639)
Uczniowie
(636)
Zemsta
(635)
Romans
(628)
Wojsko
(623)
Boże Narodzenie
(607)
Wybory życiowe
(604)
Uprowadzenie
(601)
Dziecko
(600)
Poszukiwania zaginionych
(598)
Powieść historyczna
(598)
Powieść
(594)
Powieść społeczno-obyczajowa
(589)
Podręczniki akademickie
(586)
Pamiętniki polskie
(584)
Powieść psychologiczna
(576)
Dziennikarze
(570)
Koty
(565)
Chłopcy
(553)
Powieść francuska
(552)
Sztuka
(547)
Literatura młodzieżowa amerykańska
(545)
Pisarze polscy
(537)
Thriller
(535)
Władcy
(511)
Przedsiębiorstwo
(507)
Seryjni zabójcy
(503)
Literatura amerykańska
(502)
Dziadkowie i wnuki
(499)
Polityka
(499)
Wychowanie w rodzinie
(498)
Polacy za granicą
(495)
Prywatni detektywi
(493)
Młodzież
(475)
Podróże
(469)
Literatura dziecięca polska
(463)
Wojna
(448)
Stosunki interpersonalne
(446)
Ojcowie i córki
(445)
Publicystyka polska
(442)
Wakacje
(439)
Zarządzanie
(431)
Odżywianie
(427)
Opowiadanie polskie
(425)
Śmierć
(425)
Mężczyzna
(421)
Psychologia
(414)
Środowisko człowieka
(413)
Zabójstwo seryjne
(412)
Powieść kryminalna
(405)
Spisek
(403)
Zakochanie
(397)
Marzenia
(393)
Lekarze
(391)
Literatura młodzieżowa angielska
(390)
Walka dobra ze złem
(390)
Zjawiska paranormalne
(382)
Powieść norweska
(380)
Temat: czas
2001-
(2)
Gatunek
Podręcznik
(2)
Książka kucharska
(1)
Poradnik
(1)
Wydawnictwa popularne
(1)
Dziedzina i ujęcie
Medycyna i zdrowie
(3)
Gospodarka, ekonomia, finanse
(2)
Bezpieczeństwo i wojskowość
(1)
Chemia
(1)
Kulinaria
(1)
Nauka i badania
(1)
7 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Liczenie kalorii może wydawać się skomplikowane. "Czy wiesz, ile jesz?" - umożliwia szybkie przeliczanie. Zestawiono w niej w porządku alfabetycznym ponad 3000 produktów. Poręczny format umożliwia zaglądanie do tabel kalorycznych nie tylko w domu, ale również na zakupach czy w restauracji. Dzięki książce dowiesz się także: - co to są kalorie? - jak kontrolować dostarczaną energię i kalorie w przygotowywanych posiłkach? - których produktów unikać?
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia Starówka
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Na okładce podtytuł: Cała prawda o najgłośniejszych skandalach żywnościowych.
Bibliografia na stronach 219-252.
Udo Pollmer i jego team biorą na cel największe skandale żywnościowe ostatnich lat. Przyglądają się produkcji żywności, bio-certyfikatom, szczepionkom, chorobie szalonych krów i ptasiej grypie. Bazując na rzetelnych wynikach badań, które inni usiłują zamieść pod dywan, wyjaśniają, w jaki sposób wielkie koncerny manipulują informacjami i wykorzystują naszą niewiedzę. To, że wszyscy płacimy za to zdrowiem, się dla nich nie liczy. Z pełną premedytacją podkładają nam świnię – i to bynajmniej nie taką, którą chcielibyśmy przerobić na schabowe. Na szczęście Udo Pollmer - dyrektor Europejskiego Instytutu Żywienia i ceniony dietetyk - staje w naszym imieniu do walki o zdrowy rozsądek. A do tego uświadamia, że czasem lepiej i zdrowiej zjeść frytki z ketchupem, niż liść sałaty z eko upraw. Bo nie ma nic złego w tym, że czasem zjemy coś, co lubimy!
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 66/69 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Jeść zdrowiej : warzywa i owoce / Mirosław Jarosz, Karol Okrasa, Daria Ładocha, Kinga Paruzel, Paweł Małecki. - [brak miejsca wydania] : Lidl, 2018. - 287, [1] strona : fotografie kolorowe ; 25 cm.
Opis według okładki.
Na okładce: Kompendium wiedzy o warzywach i owocach z Ryneczku Lidla i zdrowym odżywianiu wraz z 60 przepisami mistrzów Kuchni Lidla. Książka powstała we współpracy z Instytutem Żywności i Żywienia.
Ryneczek Lidla zaprasza świeżością, zapachami i smakami. Czas, żeby dowiedzieć się jak najwięcej o całym bogactwie, które kryją w sobie warzywa i owoce. I wprowadzić ich jak najwięcej do codziennego jadłospisu, bo według najnowszych badań to właśnie one są sposobem na zdrowsze życie! A więc sięgnij po "Jeść zdrowiej. Warzywa i owoce" i ciesz się smakiem i lepszym samopoczuciem.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia Starówka
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Zarządzanie)
Bibliografia na stronach 369-370, wykaz aktów prawnych stronach 370-371. Indeks.
Opis Pliki do pobrania I miejsce w kategorii Marketing i Zarządzanie na Targach Wydawnictw Ekonomicznych Bezpieczeństwo żywności jest dla współczesnego konsumenta najważniejszą cechą, której oczekuje od nabywanej i konsumowanej żywności. Sfera zapewnienia tego bezpieczeństwa jest obecnie ściśle regulowana normami prawa unijnego i krajowego. W ostatnim dziesięcioleciu wiele się zmieniło w tym względzie, począwszy od opublikowania dyrektywy 93/43/EEC w czerwcu 1993 r. do opublikowania "pakietu rozporządzeń higienicznych" w kwietniu 2004 r. i opublikowania norm ISO serii 22000. Książka jest kompleksowym opracowaniem problematyki związanej z zarządzaniem bezpieczeństwem żywności. Autorzy omawiają zwłaszcza takie zagadnienia, jak: podstawowe uwarunkowania zapewnienia jakości żywności, w tym zagrożenia biologiczne i chemiczne; podstawy ustawodawstwa żywnościowego; dobre praktyki produkcyjne i higieniczne; system HACCP; metody i systemy zapewnienia jakości i zarządzania nią w przetwórstwie żywności, w tym funkcje laboratoriów.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 66/68 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bezpieczeństwo i jakość żywności / Stanisław Kowalczyk. - Wydanie 1. - Warszawa : Wydawnictwo Naukowe PWN, copyright 2016. - 415 stron : ilustracje ; 24 cm.
Bibliografia, netografia na stronach 310-328.
Globalizacja ukształtowała nowe struktury ekonomiczne, włączając w nie także sferę agrobiznesu i wyżywienia. Konsekwencją tego stanu rzeczy są zarówno zjawiska i tendencje pozytywne, jak i groźne procesy negatywne. Do takich należy przede wszystkim wzmożone zjawisko oszustw żywnościowych i w efekcie utrata bezpieczeństwa żywności. Ma to swój wymiar zdrowotny, związany z walorami odżywczymi żywności i ich utratą w wyniku skażenia oraz ekonomiczny, polegający na pozyskaniu nieekwiwalentnej w stosunku do kosztów nabycia wartości użytkowej w następstwie zakupu żywności zafałszowanej. W książce przedstawiono ważne dla współczesnego wytwórcy oraz konsumenta zagadnienia, jak koncepcje bezpieczeństwa żywnościowego i żywienia, suwerenność żywnościowa, jakość żywności, jej fałszowanie oraz obrona żywności przed działaniami o charakterze bioterrorystycznym. Praca zawiera unikatowe rozważania na temat systemów bezpieczeństwa żywności na świecie, modeli ryzyka w tym obszarze, skali fałszerstw żywnościowych na świecie, w tym koncepcję tzw. drugiej fali oszustw żywnościowych, sformułowaną na bazie analizy wykazu ponad 700 znaczących incydentów żywnościowych z ostatnich 200 lat. Rozważania te są uzupełnione prezentacją wybranych, znaczących inicjatyw w zakresie bezpieczeństwa na świecie tak w wymiarze międzynarodowych (Codex Alimentarius), jak i regionalnym (System RASFF), wreszcie krajowym. Autor proponuje również działania, jakie powinny być podjęte na szczeblu globalnym i regionalnym, by zapewnić bezpieczeństwo żywności współczesnemu konsumentowi.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 33 (1 egz.)
Filia Siódemka
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 33 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Materiały Dydaktyczne / Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu, ISSN 1689-7412 ; 300)
Na stronie tytułowej i okładce także akronim serii: MD.
Bibliografia na stronach 135-138.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 66/68 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Zakłamane jedzenie : obalamy mity zdrowego odżywiania / dr n. o zdr. Hanna Stolińska. - Wydanie I. - Kraków : Otwarte, 2020. - 298, [6] stron : ilustracje ; 22 cm.
Czy wiesz, że soja to bardzo zdrowy produkt i powinniśmy ją jeść częściej? Czy wiesz, że modny obecnie olej kokosowy jest prawie pozbawiony witamin i składników mineralnych? Czy wiesz, że dieta bezglutenowa może zredukować twoją dobrą florę bakteryjną? Jeśli starannie dobierasz produkty spożywcze i interesujesz się dietami, to na pewno zależy ci na zdrowym odżywianiu. A co, jeśli okaże się, że część informacji o nich to kłamstwo? Bo czy wiesz, że superfoodsy nie zawsze działają cuda? I nie wszystko, co nie ma certyfikatu jakości, jest bezwartościowe, rakotwórcze i naszprycowane chemią? Pora dowiedzieć się, jak wygląda prawda o jedzeniu! Ta książka to żywieniowy demaskator. Autorka wzięła pod lupę produkty spożywcze, przeanalizowała diety i postanowiła obalić najbardziej rozpowszechnione żywieniowe mity. Przekonaj się, ile naprawdę wiesz o zdrowym jedzeniu, i zacznij świadomie dokonywać właściwych wyborów.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 61 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej