Sosy
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog księgozbioru
(2)
Forma i typ
Książki
(2)
Poradniki i przewodniki
(2)
Dostępność
dostępne
(1)
wypożyczone
(1)
Placówka
Wypożyczalnia Główna
(2)
Autor
Drukort Magdalena
(1)
Döbbelin Hans Joachim
(1)
Mundi Max
(1)
Wychowaniec Katarzyna Anna
(1)
Rok wydania
2010 - 2019
(1)
2000 - 2009
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(2)
Kraj wydania
Polska
(2)
Język
polski
(2)
Temat
Kobieta
(4482)
Przyjaźń
(2959)
Rodzina
(2911)
Miłość
(2586)
Polska
(2251)
Sosy
(-)
Tajemnica
(2060)
Literatura polska
(1932)
Śledztwo i dochodzenie
(1714)
Zabójstwo
(1583)
Poezja polska
(1558)
Relacje międzyludzkie
(1462)
Powieść fantastyczna
(1441)
II wojna światowa (1939-1945)
(1430)
Zwierzęta
(1367)
Magia
(1208)
Powieść sensacyjna
(1091)
Rodzeństwo
(1084)
Nastolatki
(1079)
Żydzi
(1031)
Dziewczęta
(1009)
Małżeństwo
(982)
Dzieci
(958)
Sekrety rodzinne
(956)
Wojna 1939-1945 r.
(943)
Policjanci
(940)
Literatura
(884)
Uczucia
(880)
Język polski
(835)
Historia
(758)
Trudne sytuacje życiowe
(753)
Relacja romantyczna
(749)
Życie codzienne
(735)
Powieść angielska
(720)
Literatura młodzieżowa polska
(702)
Filozofia
(673)
Powieść polska
(663)
Ludzie a zwierzęta
(657)
Psy
(652)
Kultura
(650)
Przestępczość zorganizowana
(642)
Matki i córki
(639)
Arystokracja
(638)
Osoby zaginione
(636)
Zemsta
(634)
Uczniowie
(632)
Romans
(631)
Wojsko
(621)
Boże Narodzenie
(609)
Dziecko
(601)
Powieść historyczna
(600)
Wybory życiowe
(600)
Powieść społeczno-obyczajowa
(597)
Uprowadzenie
(596)
Poszukiwania zaginionych
(595)
Powieść
(594)
Podręczniki akademickie
(587)
Pamiętniki polskie
(584)
Powieść psychologiczna
(579)
Dziennikarze
(567)
Koty
(558)
Powieść francuska
(552)
Chłopcy
(546)
Sztuka
(546)
Literatura młodzieżowa amerykańska
(545)
Thriller
(539)
Pisarze polscy
(533)
Władcy
(510)
Przedsiębiorstwo
(507)
Literatura amerykańska
(502)
Seryjni zabójcy
(501)
Polityka
(498)
Wychowanie w rodzinie
(498)
Dziadkowie i wnuki
(494)
Polacy za granicą
(493)
Prywatni detektywi
(491)
Młodzież
(473)
Literatura dziecięca polska
(464)
Podróże
(459)
Stosunki interpersonalne
(446)
Wojna
(444)
Ojcowie i córki
(443)
Publicystyka polska
(443)
Wakacje
(435)
Zarządzanie
(430)
Odżywianie
(428)
Opowiadanie polskie
(426)
Śmierć
(424)
Mężczyzna
(420)
Psychologia
(414)
Środowisko człowieka
(413)
Zabójstwo seryjne
(411)
Powieść kryminalna
(407)
Spisek
(401)
Zakochanie
(391)
Literatura młodzieżowa angielska
(390)
Marzenia
(390)
Walka dobra ze złem
(390)
Lekarze
(388)
Powieść norweska
(380)
Wampir (stworzenie fantastyczne)
(379)
Gatunek
Książka kucharska
(1)
Przepisy kulinarne
(1)
Publikacja bogato ilustrowana
(1)
Dziedzina i ujęcie
Kulinaria
(2)
2 wyniki Filtruj
Książka
W koszyku
Indeksy.
Chcemy zaprosić cię do rozgrzewającej zabawy w testowanie gamy ostrych smaków. Odczucie, co jest tylko pikantne, a co już pali przełyk, stanowi kwestię indywidualnej wrażliwości, przyjęliśmy więc własną klasyfikację ostrości potraw, dzieląc potrawy na pikantne, ostre i „piekielne”. Dobra wyrazista kuchnia nie może obyć się bez przypraw. Najczęściej używanymi są z pewnością sól i pieprz – to duet obowiązkowy, dzięki któremu jedzenie nie jest mdłe ani nijakie. Jednak, aby dania nabrały zdecydowanej pikanterii, trzeba doprawić je mocniej. Do najważniejszych przypraw nadających potrawom pikantny charakter należą różne odmiany chilli: cayenne, jalapeno, habanero, piri piri i tabasco, a także czosnek, chrzan oraz imbir. Ważna jest nie tylko ilość, ale także postać dodanej przyprawy. Świeży pieprz, chili, ząbek czosnku czy korzeń imbiru zawsze będą miały większą moc niż proszek z torebki. Pikantność potrawy wzmacniają również określone kompozycje przypraw. Nie wszystkie przyprawy pozwalają na uzyskanie najwyższego stopnia ostrości. Chrzan zwyczajowo dodaje się w takich ilościach, aby danie było pikantne, ewentualnie ostre – jak choćby krem czy sos chrzanowy. Natomiast gwarancją piekielnego smaku jest jedna z najostrzejszych papryczek – habanero, którą należy używać z dużą ostrożnością. Testowanie smaków to znakomita okazja do kucharskich eksperymentów oraz odkrywania nowych, tak dzisiaj modnych niekonwencjonalnych połączeń kulinarnych.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Indeks.
Książka zawiera 75 przepisów na sałatki z różnych stron świata. Opisane zostały różne gatunki sałaty, ich zastosowanie do poszczególnych zestawów składników. Podano też sposoby przygotowywania właściwych sosów i dodatków. Wszystkie przepisy zostały pięknie przedstawione na fotografiach Joachima Doebbelina.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 64 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej