Książka kucharska
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog księgozbioru
(124)
Forma i typ
Książki
(124)
Poradniki i przewodniki
(110)
Publikacje popularnonaukowe
(4)
Komiksy i książki obrazkowe
(2)
Proza
(2)
Publikacje dydaktyczne
(2)
Publikacje fachowe
(2)
Dostępność
dostępne
(113)
wypożyczone
(26)
tylko na miejscu
(9)
nieokreślona
(3)
Placówka
Wypożyczalnia Główna
(52)
Filia Starówka
(53)
Filia Siódemka
(4)
Filia Gosławice
(10)
Wypożyczalnia dla Dzieci
(12)
Filia Chorzeń
(3)
Filia Medyczna
(8)
Czytelnia dla Dorosłych
(9)
Autor
Orłowska Marta
(6)
Okrasa Karol (1978- )
(5)
Śliwińska Katarzyna (ilustratorka)
(5)
Maciąg Agnieszka (1969- )
(4)
Wolański Robert (fotograf)
(4)
Ładocha Daria
(4)
Aszkiewicz Ewa
(3)
Drukort Magdalena
(3)
Dymek Marta
(3)
Górska Agnieszka (1973- )
(3)
Korkosz Michał
(3)
Makarowska Magdalena
(3)
Małecki Paweł
(3)
Smulko Jadwiga
(3)
Szydłowska Marta (kulinaria)
(3)
Banachowicz Katarzyna
(2)
Baryga Mirosław
(2)
Bosacka Katarzyna
(2)
Dąbrowska Beata Anna
(2)
Dąbrowska Ewa (internista)
(2)
Grzechowiak Dorota (1958- )
(2)
Grzegorczyk Magdalena
(2)
Kwapisz Alina
(2)
Paruzel Kinga
(2)
Ratajczyk Anna
(2)
Szymanderska Hanna (1944-2014)
(2)
Wieczorek Marzena
(2)
Wiśniewska Jadwiga
(2)
Wolański Adam
(2)
Żak Aleksandra
(2)
Amar-Constantini Delphine
(1)
Amiel Vincent
(1)
Bardadyn Marek
(1)
Bardi Carla
(1)
Bardi Carla. Notatnik kulinarny
(1)
Barowicz Janusz
(1)
Barowicz Tadeusz
(1)
Barowicz Tadeusz (1945- )
(1)
Bator Julita
(1)
Belisle Yvan
(1)
Berner Rotraut Susanne (1948- )
(1)
Biedroń Przemysław
(1)
Bielski Marek
(1)
Bogdan Izabela
(1)
Bohrmann Peter
(1)
Bondson Michel
(1)
Borkowska Paulina (dietetyk)
(1)
Boroński Bogdan
(1)
Brachat Oliver
(1)
Bridge Tom
(1)
Brodnicki Pascal (1976- )
(1)
Brodzik Joanna (1973- )
(1)
Bronowski Jacek
(1)
Bryś Wojciech
(1)
Brzozowska Maria
(1)
Budynek Marcin
(1)
Bültjer Ulrike
(1)
Błazucka Wioleta
(1)
Błęcki Paweł
(1)
Calabria Jo Anne
(1)
Campbell Grace
(1)
Cesarska Danuta
(1)
Chmielewski Michał
(1)
Cichocka Aleksandra
(1)
Cieślewicz Joanna
(1)
Ciseł Marcin
(1)
Cramm Dagmar von (1955- )
(1)
Cuthbert Pippa
(1)
Czarnecki Janusz
(1)
Dobrowolska-Kierył Marta
(1)
Dominé André (1946- )
(1)
Dymicki Józef
(1)
Elliott Dixie
(1)
Euler Barbara E
(1)
Faber Armin
(1)
Faβbender Wolfgang
(1)
Fedyszak Marek
(1)
Ferencsin Georg
(1)
Fiedoruk Andrzej (1957- )
(1)
Floriańczyk Barbara
(1)
Francke Henrik (1975- )
(1)
Frenkel Maryla
(1)
Fórmanek Ryszard
(1)
Gaca Konrad (1976-2018)
(1)
Gamroth Anna
(1)
Gardner Gabriela
(1)
Gawrońska Karolina
(1)
Gierojć Magdalena
(1)
Gignal Magdalena
(1)
Gogolewska Agnieszka
(1)
Grazia Mario
(1)
Guha Sushovan
(1)
Gutowska Agata
(1)
Halbersztat Jan
(1)
Hemzö Károly
(1)
Heße Christian
(1)
Hubert Wolfgang
(1)
Hughes Amanda C
(1)
Hülsmann Torsten
(1)
Izdebska Jadwiga (kucharstwo)
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(26)
2010 - 2019
(68)
2000 - 2009
(22)
1990 - 1999
(6)
1980 - 1989
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(104)
1901-2000
(10)
1989-2000
(6)
1945-1989
(3)
1901-1914
(1)
Kraj wydania
Polska
(124)
Język
polski
(122)
Odbiorca
6-8 lat
(9)
9-13 lat
(9)
Dzieci
(9)
14-17 lat
(1)
Barmani
(1)
Chorzy
(1)
Dorośli
(1)
Młodzież
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(13)
Literatura francuska
(2)
Literatura niemiecka
(1)
Literatura włoska
(1)
Temat
Kuchnia polska
(12)
Przepisy kulinarne
(11)
Ciasta
(9)
Zdrowe żywienie
(9)
Kucharstwo
(8)
Kuchnia regionalna
(8)
Kulinaria
(8)
Kuchnia wegetariańska
(7)
Potrawy dietetyczne
(7)
Zdrowe odżywianie
(7)
Weganizm
(6)
Kuchnia wegańska
(5)
Zupy
(5)
Dzieci
(4)
Gotowanie
(4)
Kanapki i przekąski
(4)
Obiad
(4)
Pieczywo
(4)
Potrawy
(4)
Słodycze
(4)
Warzywa
(4)
Desery
(3)
Dieta bezglutenowa
(3)
Dieta owocowo-warzywna
(3)
Dietetyka
(3)
Insulinooporność
(3)
Mięso
(3)
Nalewka (napój alkoholowy)
(3)
Napoje alkoholowe
(3)
Odżywianie
(3)
Potrawy jarskie
(3)
Wino
(3)
Dieta cukrzycowa
(2)
Dieta ketogenna
(2)
Dieta niskowęglowodanowa
(2)
Gotowanie na parze
(2)
Kuchnia europejska
(2)
Kuchnia francuska
(2)
Kuchnia koreańska
(2)
Kuchnia sezonowa
(2)
Makaron
(2)
Napoje
(2)
Odchudzanie
(2)
Otyłość
(2)
Owoce
(2)
Przepisy porządkowe
(2)
Przetwory owocowo-warzywne
(2)
Przyjęcia okolicznościowe
(2)
Surówki i sałatki
(2)
Wegetarianizm
(2)
Wędliny
(2)
Zero Waste
(2)
Śniadanie
(2)
Alergicy
(1)
Alkohol
(1)
Bliźnięta
(1)
Boże Narodzenie
(1)
Chleb
(1)
Cukrzyca typu II
(1)
Cukrzycy
(1)
Dialekty i regionalizmy
(1)
Dieta FODMAP
(1)
Dieta bezmleczna
(1)
Dieta bogatoresztkowa
(1)
Dieta oczyszczająca
(1)
Dieta odchudzająca
(1)
Dieta strukturalna
(1)
Dieta wysokobiałkowa
(1)
Dieta węglowodanowa
(1)
Ekologiczny styl życia
(1)
Festiwal gęsi ochweśnickiej
(1)
Gluten
(1)
Gwara ochweśnicka
(1)
Jakość żywności
(1)
Kimchi
(1)
Koktajle
(1)
Kolacja
(1)
Konserwacja żywności
(1)
Kucharze
(1)
Kuchnia arabska
(1)
Kuchnia japońska
(1)
Kuchnia kaszubska
(1)
Kuchnia kazachska
(1)
Kuchnia kurpiowska
(1)
Kuchnia lubelska
(1)
Kuchnia mazowiecka
(1)
Kuchnia meksykańska
(1)
Kuchnia podlaska
(1)
Kuchnia pomorska
(1)
Kuchnia wielkopolska
(1)
Kuchnia włoska
(1)
Kuchnia żydowska
(1)
Leczenie dietą
(1)
Likiery
(1)
Medycyna chińska
(1)
Mięso drobiowe
(1)
Młodzież
(1)
Nalewki
(1)
Naleśniki, bliny, placki
(1)
Natura
(1)
Temat: czas
1901-2000
(1)
Temat: miejsce
Polska
(2)
Europa
(1)
Francja
(1)
Jerozolima (Izrael)
(1)
Ślesin (woj. wielkopolskie ; pow. koniński ; gm. Ślesin )
(1)
Gatunek
Powieść
(25304)
Powieść obyczajowa
(13333)
Opowiadania i nowele
(6068)
Wiersze
(4935)
Kryminał
(3734)
Książka kucharska
(-)
Powieść polska
(3296)
Thriller
(2864)
Romans
(2637)
Powieść historyczna
(2384)
Wydawnictwa popularne
(2102)
Opracowanie
(1806)
Publikacja bogato ilustrowana
(1681)
Powieść przygodowa
(1592)
Fantasy
(1511)
Film fabularny
(1436)
Poradnik
(1404)
Fantastyka
(1389)
Opowiadanie dziecięce polskie
(1280)
Książki mówione
(1267)
Powieść psychologiczna
(1256)
Powieść młodzieżowa polska
(1240)
Podręczniki akademickie
(1227)
Powieść fantastyczna
(1226)
Sensacja (rodzaj/gatunek)
(1121)
Pamiętniki i wspomnienia
(1090)
Poezja polska
(1066)
Biografie
(1044)
Saga rodzinna
(1029)
Powieść kryminalna
(1017)
Biografia
(1003)
Romans historyczny
(1001)
Bajki i baśnie
(936)
Powieść sensacyjna
(935)
Podręcznik
(925)
Książki dla małych dzieci
(884)
Powieść angielska
(857)
Powieść norweska
(827)
Powieść młodzieżowa obyczajowa
(773)
Książka obrazkowa
(748)
Saga
(720)
Pamiętniki polskie
(716)
Reportaż
(690)
Antologia
(683)
Dokumenty dźwiękowe
(673)
Podręczniki
(661)
Opowiadanie polskie
(654)
Literatura polska
(653)
Poezja dziecięca polska
(652)
Poradniki
(645)
Dramat filmowy
(609)
Powieść młodzieżowa przygodowa
(608)
Powieść francuska
(607)
Adaptacja filmowa
(603)
Science fiction
(597)
Wydawnictwa dla niewidomych
(591)
Powieść niemiecka
(583)
Powieść biograficzna
(579)
Horror
(552)
Powieść amerykańska
(552)
Powieść erotyczna
(517)
Powieść młodzieżowa amerykańska
(515)
Powieść młodzieżowa angielska
(509)
Komedia
(497)
Powieść dziecięca polska
(495)
Wydawnictwa dla dzieci
(450)
Literatura w języku ukraińskim
(445)
Bibliografia
(436)
Publicystyka polska
(425)
Film przygodowy
(422)
Antologie
(418)
Film animowany
(405)
Muzyka rozrywkowa
(400)
Pieśń i piosenka
(390)
Publikacje dla dzieci
(379)
Publicystyka
(372)
Broszura
(360)
Przepisy kulinarne
(356)
Komiks
(355)
Komiksy
(339)
Encyklopedie
(334)
Monografia
(328)
Film familijny
(323)
Fraszki
(321)
Powieść młodzieżowa fantastyczna
(318)
Serial filmowy
(318)
Dramat (gatunek literacki)
(309)
Opowiadanie dziecięce amerykańskie
(301)
Powieść rosyjska
(290)
Wywiad dziennikarski
(283)
Sagi
(275)
Opowiadanie obyczajowe
(272)
Bajka i baśń
(266)
Esej
(264)
Film akcji
(264)
Album
(262)
Encyklopedia
(251)
Materiały pomocnicze dla szkół
(239)
Powieść dziecięca przygodowa
(227)
Literatura
(226)
Dramat polski
(223)
Dziedzina i ujęcie
Kulinaria
(111)
Medycyna i zdrowie
(14)
Styl życia, moda i uroda
(3)
Hobby i czas wolny
(1)
Podróże i turystyka
(1)
Rodzina, relacje międzyludzkie
(1)
Rolnictwo i leśnictwo
(1)
Rozwój osobisty
(1)
124 wyniki Filtruj
Książka
W koszyku
Na okładce: 165 zdrowych i smacznych przepisów z uwzględnieniem najnowszych rekomendacji Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego oraz norm Instytutu Żywności i Żywienia.
Piśmiennictwo strony 318-319.
Poradnik skierowany jest do osób z nadwagą, otyłością, nadciśnieniem tętniczym, zwiększonym stężeniem cholesterolu we krwi oraz zagrożonych lub chorych na cukrzycę typu 2 i choroby układu sercowo-naczyniowego. W opinii specjalistów stanowi kompendium wiedzy o zasadach żywienia w chorobach cywilizacyjnych. Może być pomocny w pracy lekarzy, pielęgniarek, dietetyków - jako materiał edukacyjny, jak pacjent w praktyce ma realizować dietę niskokaloryczną, o niskim indeksie glikemicznym, z ograniczeniem węglowodanów, nasyconych kwasów tłuszczowych i cholesterolu.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia Starówka
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Ulica Czereśniowa)
Indeks.
W tej tętniącej kolorami i pachnącej przyprawami książce kucharskiej mieszkańcy ulicy Czereśniowej prezentują ponad 50 przepisów na swoje ulubione potrawy. I zapraszają dzieci do wspólnego gotowania. Z ich pomocą mali kucharze z łatwością przyrządzą wiosenną sałatkę z ziół, rzodkiewkowe myszki, lody na patyku, zupę z dyni, muffinki z kasztanami, czipsy z warzyw – i mnóstwo innych pyszności. Dowiedzą się też, jak wyhodować własne zioła, jak poradzić sobie z dziurami w naleśnikach czy jak siać rzodkiewki, żeby nie trzeba ich było potem zjeść wszystkich na raz. A nawet – jak zrobić własną książkę kucharską!
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dzieci
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Indeks.
Poznaj świat od strony kuchni! Owoce i warzywa zawierają niezbędne dla zdrowia witaminy i minerały. Dieta oparta na warzywach, ziarnach zbóż i roślinach strączkowych ułatwia panowanie nad waga ciała, ponieważ warzywa, dzięki zawartości błonnika wypełniają żołądek, nie dostarczając zbyt wielu kalorii. Autorki zebrały smakowite przepisy z całego świata na sałatki jarzynowe, pieczone i gotowane potrawy z warzyw. A do tego smakowite sosy!
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia, netografia na stronie 197. Indeks.
Smakuj zdrowie każdego dnia! Z "Dieta warzywno-owocowa dr Ewy Dąbrowskiej": odkryjesz życiodajną moc smacznych potraw, odbudujesz dobrą kondycję Twojego organizmu, poprawisz wygląd swojej skóry, zwalczysz poczucie zmęczenia, ograniczysz infekcje i zwiększysz odporność. Jedzenie, które spożywasz na co dzień, może być najlepszym i jedynym lekarstwem, jakiego potrzebujesz. W tej książce znajdziesz smaczne przepisy, które spełniają wszystkie kryteria diety warzywno-owocowej. Pokochaj warzywa, zioła, przyprawy, kiszonki. Przejmij kontrolę nad swoim zdrowiem. Naucz się dbać o jakość, a nie ilość jedzenia. Poznawaj nowe smaki i wybieraj spośród mnóstwa pomysłów.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 64 (1 egz.)
Filia Medyczna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia, netografia na stronie 260. Indeks.
Od postu do pełnowartościowego odżywiania - smacznie i prosto! Ta książka to jedyna na rynku pozycja zawierająca zbiór przepisów na prawidłowe i zdrowe wyjście z diety warzywno-owocowej! Znajdziesz w niej: informacje dotyczące kolejnych etapów wychodzenia z postu - pełny program w jednym miejscu, 115 doskonałych przepisów zgodnych z protokołem wyjścia z diety, listę produktów niezbędnych do przeprowadzenia każdego z etapów wychodzenia, przykładowe zestawy menu, sprytne wskazówki, porady dietetyczne i triki na właściwe odmierzanie składników i porcji posiłków. Wszystko, co musisz wiedzieć o zdrowej diecie i wychodzeniu z postu warzywno-owocowego - zebrane w jednym miejscu. "Wraz z poprzednimi tomami książka ta tworzy spójny program dietetyczny, który ułatwia trwałą zmianę nawyków żywieniowych. Dostarczając praktycznych przepisów kulinarnych na okres wychodzenia z diety warzywno-owocowej, uzupełnia też istotną lukę w publikacjach poświęconych tej diecie. Serdecznie polecam!" dr Ewa Dąbrowska
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 64 DIETETYKA (1 egz.)
Filia Medyczna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia na stronie 802. Indeksy.
Alkohole świata to bogato ilustrowana pozycja o objętości ponad 800 stron, która zawiera wiedzę konieczną do sporządzania wszelkiego rodzaju koktajli. Czytelnik znajdzie tu również przydatne informacje na temat pochodzenia praktycznie wszystkich rodzajów alkoholu. Gandalf.com.pl
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 66/69 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Oddajemy w państwa ręce prawdziwą "Encyklopedię wypieków". Znajdziecie tu zarówno receptury na rozmaite ciastka i ciasteczka – babeczki, tarteletki, herbatniki, makaroniki, wafelki, specjały idealne na drugie śniadanie – np. drożdżówki z serem czy jagodzianki – jak i drobne wypieki w sam raz do popołudniowej herbaty – np. pieguski czy kokosanki. Ponadto prezentujemy przepisy na wykwintne ciasta, które z powodzeniem możesz podać, gdy przyjdą goście – torty, kremówki czy eklery. A jeśli marzy się wam domowy chleb o cudownym zapachu i chrupiącej skórce, bułeczki małe i większe – tu znajdziecie przepisy na nie wszystkie. W naszej książce znalazły się również praktyczne porady czyli wszystko, o czym powinno się wiedzieć przystępując do pieczenia ciasta. Porady dla początkujących i dla doskonałych, doświadczonych gospodyń.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Indeksy.
Oto sprawdzone przepisy na rozmaite potrawy w dwóch wydaniach: słonym i słodkim. Są tu bardzo smaczne przekąski i małe dania, znakomite pierogi i kluski, soczyste mięsa oraz kuszące wypieki. W całej książce bliźniacze receptury zostały ułożone na przemian: danie słone, danie słodkie. To doskonała propozycja na urozmaicenie domowego menu, znakomita szkoła smaku oraz sposób na zaciekawienie degustacją dzieci i innych członków rodziny. Pyszna zabawa w testowanie smaków. Dysponując jednym podstawowym produktem, np. kaszą jaglaną czy piersią kaczki, możesz zdecydować, czy zrobisz danie z nutą słodyczy, czy raczej wytrawne. Testowanie smaków to znakomita okazja do kucharskich eksperymentów oraz odkrywania nowych, tak dzisiaj modnych niekonwencjonalnych połączeń kulinarnych. Kruche tartaletki można przyrządzić z porem i cukinią albo z bitą śmietaną i truskawkami. Można podać słodkie knedle ze śliwkami albo parujące pyzy z mięsem okraszone skwarkami. Sałatkę ze szpinaku jednego dnia warto zaserwować w wersji wytrawnej, np. z pomidorami i cykorią, a innego – w wersji deserowej, z mango i ananasem. W menu ważna jest rozmaitość.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Indeksy.
Chcemy zaprosić cię do rozgrzewającej zabawy w testowanie gamy ostrych smaków. Odczucie, co jest tylko pikantne, a co już pali przełyk, stanowi kwestię indywidualnej wrażliwości, przyjęliśmy więc własną klasyfikację ostrości potraw, dzieląc potrawy na pikantne, ostre i „piekielne”. Dobra wyrazista kuchnia nie może obyć się bez przypraw. Najczęściej używanymi są z pewnością sól i pieprz – to duet obowiązkowy, dzięki któremu jedzenie nie jest mdłe ani nijakie. Jednak, aby dania nabrały zdecydowanej pikanterii, trzeba doprawić je mocniej. Do najważniejszych przypraw nadających potrawom pikantny charakter należą różne odmiany chilli: cayenne, jalapeno, habanero, piri piri i tabasco, a także czosnek, chrzan oraz imbir. Ważna jest nie tylko ilość, ale także postać dodanej przyprawy. Świeży pieprz, chili, ząbek czosnku czy korzeń imbiru zawsze będą miały większą moc niż proszek z torebki. Pikantność potrawy wzmacniają również określone kompozycje przypraw. Nie wszystkie przyprawy pozwalają na uzyskanie najwyższego stopnia ostrości. Chrzan zwyczajowo dodaje się w takich ilościach, aby danie było pikantne, ewentualnie ostre – jak choćby krem czy sos chrzanowy. Natomiast gwarancją piekielnego smaku jest jedna z najostrzejszych papryczek – habanero, którą należy używać z dużą ostrożnością. Testowanie smaków to znakomita okazja do kucharskich eksperymentów oraz odkrywania nowych, tak dzisiaj modnych niekonwencjonalnych połączeń kulinarnych.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Jadłonomia po polsku / Marta Dymek ; [ilustracje Ola Niepsuj]. - Wydanie pierwsze. - Warszawa : Marginesy, 2020. - 279, [1] strona : ilustracje ; 29 cm.
Indeks.
Koniec z długimi listami trudno dostępnych składników. Dość rezygnacji z ulubionych, tradycyjnych smaków. Jadłonomia po polsku pokazuje, że kuchnia roślinna może być prosta jak barszcz i równie smaczna co ruskie pierogi. W sześciu rozdziałach podzielonych zgodnie z porami roku znajdziecie mnóstwo roślinnych inspiracji. To nie pomyłka, pór roku mamy w Polsce sześć – jest przecież przedwiośnie oraz trochę zapomniane przedzimie. W końcu czekając na nowalijki, trzeba coś jeść, na przykład barszcz z wędzonymi śliwkami, kanapki z pastą z ciecierzycy i kiszonych ogórków, a na deser gryczaną granolę. Ta książka to nie tylko przepisy, ale też praktyczne porady, które sprawiają, że gotowanie jest zrozumiałe i pyszne. W końcu wiadomo, dlaczego latem do rosołu warto wrzucić bób, jak zrobić rewolucyjny pasztet bez pieczenia i czemu w bigosie tak dobrze smakuje kilka kawałków słodkiej dyni. A przede wszystkim: jak gotować roślinnie po polsku, czyli po naszemu – w zgodzie z naszymi smakami, chęciami, możliwościami.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dzieci
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Nowa Jadłonomia : roślinne przepisy z całego świata / Marta Dymek. - Warszawa : Marginesy, 2017. - 271, [1] strona : ilustracje kolorowe ; 29 cm.
Indeks.
Marta Dymek, autorka najgłośniejszej polskiej książki o kuchni roślinnej, powraca z długo wyczekiwaną nową książką. Tym razem w roli głównej wystąpią polskie, sezonowe warzywa w zupełnie nowej odsłonie - w przepisach z kuchni całego świata. Kuchnia roślinna nie pochodzi z żadnego konkretnego kraju ani kontynentu - jest wszędzie. Dlatego Marta Dymek, pracując nad nową książką, szukała roślinnych inspiracji w wielu zakątkach świata i odwiedziła ponad 50 krajów. Zjeździła Wietnam i Tajlandię, zmarzła w Korei, ucierała pasty curry w Indiach, przemierzyła całe Bałkany, wygrzewała się na targowiskach w Maroko i rozpływała się nad świeżym awokado w Kalifornii.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Indeks.
W ostatnich latach lekarze doszli do wniosku, że większość osób cierpiących na cukrzycę nie musi stosować bardzo restrykcyjnej diety. Okazuje się, że cukier, jedzony w niewielkich ilościach wraz z białkami, tłuszczami i bardziej korzystnymi dla zdrowia węglowodanami złożonymi, nie szkodzi. Dieta cukrzycowa nie musi zatem oznaczać jedzenia pozbawionego smaku, ważne jest natomiast, by jadać odpowiednie ilości i w odpowiednich odstępach. Przepisy zawarte w tej książce zostały opracowane zgodnie nowym sposobem myślenia. Proponowane potrawy są pożywne, urozmaicone i pomagają utrzymać stężenie cukru we krwi na stabilnym poziomie. Oprócz przepisów w książce zamieszczono także ogólne wskazówki dotyczące odżywiania cukrzyków, a także przykładowe jadłospisy.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Gotowanie w kombiwarze i parowarze / Georg Ferencsin ; [tłumaczenie Tomasz Kozłowski]. - Wydanie 2. - Warszawa : RM, [2017]. - 94, [2] s. : ilustracje kolorowe ; 24 cm.
Strona redakcyjna zawiera dane do wydania 1.
W książce pokazano, w jaki sposób za pomocą jednego urządzenia, parowaru lub kombiwaru, które zdobywają swoje miejsce we współczesnej kuchni, zdrowo i szybko przygotować pełnowartościowy posiłek. Zawiera liczne przepisy, dzięki którym można przygotować mnóstwo potraw. Wszystkie niewielkim nakładem pracy i bez szczególnych umiejętności kulinarnych, co dowodzi, jak bardzo wszechstronna jest ta metoda gotowania.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Kuchnia fit : śniadania, obiady, kolacje / Konrad Gaca. - Warszawa : Burda, copyright 2014. - 242 ,[6] stron : ilustracje kolorowe ; 22 cm.
Droga do zdrowego życia prowadzi przez kuchnię. Bez mądrego odżywiania nie ma co marzyć o zdrowiu i byciu fit. Tego nie zastąpi nawet najbardziej wymyślny trening ani góra suplementów diety. Konrad Gaca podaje zestaw przepisów na codzienne posiłki - zarówno śniadania, jak i obiady oraz kolacje, wszystkie w stylu fit. Dowiesz się też, jak przygotować smaczny i zdrowy deser, a nawet samemu upiec różnego rodzaju pieczywo. Podpowiada również, jak uniknąć pułapek dla formy i zdrowia, jakimi są święta. W książce Konrada Gacy nie mogło zabraknąć potężnej porcji pozytywnych emocji. Poznasz historie osób, które zdecydowały się mu zaufać i zmieniły swoje życie na lepsze. Bo bycie fit to nie tylko wygląd i zdrowie fizyczne, ale przede wszystkim samopoczucie i wewnętrzna równowaga.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia Starówka
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dzieci
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Dzieci gotują słodkości : 30 przepisów / w opracowaniu Agnieszki Górskiej ; rysunki i grafika: Kasia Śliwińska. - Warszawa : Demart, copyright 2022/2023. - 80, [2] strony : fotografie, ilustracje ; 30 cm.
Na okładce: Sprawdzony sposób na słodkie chwile.
Lubicie słodycze? Oto książka pełna receptur słodkich przyjemności. Ciasta, torty, serniki, desery i inne łakocie. Łatwiejsze - dla nowicjusza, który pierwszy raz wiąże fartuch kuchenny i nie odróżnia wałka od trzepaczki, i takie dla prawdziwych mistrzów - co lubią wyzwania. Przepisy zostały opracowane tak, by ich wykonanie sprawiało radość. Zawierają opisy czynności, krok po kroku oraz apetyczne zdjęcia, dzięki którym możecie samodzielnie stworzyć słodkie arcydzieła. W książce znajdziecie też Przepis na sukces, żeby łatwiej było Wam oswoić kuchnię i Zaradnik, który pomoże pokonać kulinarne przeszkody. Z taką pomocą niejedno Wam się upiecze. A w nagrodę czeka na Was wylizywanie garnuszków po polewie czekoladowej, podjadanie kolorowej posypki i podskubywanie kruszonki. Dla każdego coś słodkiego.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dzieci
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Dzieci gotują słodkości : 30 przepisów / w opracowaniu Agnieszki Górskiej ; rysunki i grafika: Katarzyna Śliwińska. - Warszawa : Demart, copyright 2021/2022. - 80, [2] strony : fotografie, ilustracje ; 30 cm.
Na okładce: Sprawdzony sposób na słodkie chwile.
Lubicie słodycze? Oto książka pełna receptur słodkich przyjemności. Ciasta, torty, serniki, desery i inne łakocie. Łatwiejsze - dla nowicjusza, który pierwszy raz wiąże fartuch kuchenny i nie odróżnia wałka od trzepaczki, i takie dla prawdziwych mistrzów - co lubią wyzwania. Przepisy zostały opracowane tak, by ich wykonanie sprawiało radość. Zawierają opisy czynności, krok po kroku oraz apetyczne zdjęcia, dzięki którym możecie samodzielnie stworzyć słodkie arcydzieła. W książce znajdziecie też Przepis na sukces, żeby łatwiej było Wam oswoić kuchnię i Zaradnik, który pomoże pokonać kulinarne przeszkody. Z taką pomocą niejedno Wam się upiecze. A w nagrodę? czeka na Was wylizywanie garnuszków po polewie czekoladowej, podjadanie kolorowej posypki i podskubywanie kruszonki. Dla każdego coś słodkiego!
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Filia Gosławice
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 64/I (1 egz.)
Wypożyczalnia dla Dzieci
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Na okładce: Jedzenie jest przyjemnością, którą można smakować razem.
Dzieci gotują. WEGE to propozycja wspólnego aktywnego spędzania czasu z dziećmi umożliwiająca wyjście poza schematy kulinarne. W składnikach potraw pojawiają się te mniej typowe, takie jak: mleko roślinne, ser tofu, surowe płatki drożdżowe i wiele innych. Jak na dania wegańskie i wegetariańskie przystało, przepisy zawierają mnóstwo warzyw i owoców oraz wskazówki jak efektownie zaserwować danie. Podsuwają też ciekawe propozycje drugich śniadań i przekąsek na czas podróży. Pozwólmy przejąć dzieciom inicjatywę. To gwarancja dobrej zabawy, nowych smaków, a przy okazji… ucząca planowania i organizacji! 32 przepisy pogrupowano w trzy duże kategorie: Wilczy apetyt, Pomiędzy..., Słodkie chwile. Objaśnienia są bardzo czytelne. Znajdują się w nich wykazy akcesoriów kuchennych i składników potrawy oraz ilustrowany „krok po kroku" sposób jej wykonania i naprawdę fajne zdjęcia!
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Filia Gosławice
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64/I (1 egz.)
Wypożyczalnia dla Dzieci
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej